Техника-Нет-Игра Вести

Лоши вести за корисници на TopIcons Plus ...

Развојот на популарната Проширување на TopIcons Plus GNOME е ставен на пауза.

Нудејќи лесен начин за пристап до индикаторските аплети и иконите на системската лента од горната лента на GNOME, проширувањето се покажало популарно кај корисниците на Гном Шел, особено како GNOME 3.26 го отстранува наследеното место целосно.

Но, во извештај за грешка за Гитуб TopIcons Plus програмер Phocean вели дека "ќе се оддалечи од развојот на оваа екстензија" со "паузирање (запирање?)" на неговата работа на неа.

Yikes! Зошто?

Што ќе направи инвеститорот зад една од најпопуларните GNOME екстензии сакате да го стават неговиот проект во пауза?

Па, Фојкејн цитира Одлуката на Ubuntu да го испрати продолжувањето на kStatusNotifier во Ubuntu 17.10, и ставот на програмерите на GNOME кон двете API TopIcons Plus користи и самиот продолжување како "мотивирачки" фактор зад неговата одлука.

"Проектот Gnome не дава снимка за тоа и го објави. Тие дури и не упатуваат на ова проширување, туку на застарена, неподдржана. Освен тоа, Убунту, по спроведувањето на анкетата, исто така се придвижува со сопствено проширување " Пишува Phocean.

врвни икони плус пример

Веста доаѓа неколку дена по развојот на Најавено е проширување на глобалното мени на GNOME сличен прекин во нејзиниот развој, што повторно го споменува возводно како фактор.

"Иконите за статусот се мртви со Gnome-Shell. Движете се ... "

"Како што е сега, API е, исто така, кабриолет и нецелосен, така што е невозможно да се направи сигурна екстензија или навистина да се подобри. Се разбира, тоа никогаш нема да биде поправено [бидејќи API е застарено во идните верзии на GTK].

Фокејн сугерира дека прифаќа дека "статусот икони се мртви" во Гном Шел, ги повикува корисниците на неговиот додаток да "се придвижат и уживаат во Gnome-Shell (како што правам) или да ја префрлам околината".

Тажни времиња! Но, како што веќе споменавме многупати порано, проектите со отворен код навистина не "умираат", бидејќи нивниот изворен код е достапен за секого, во секое време, да вили и да продолжи.

И со kStatusNotifier со оглед на благословот на Убунту, се чини дека, за овој додаток, барем постои одржлива алтернатива.

извор

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.

Вратете се на почетокот копче