Windows

Најдобри алатки за мониторинг на системот за Windows: Топ 6 прегледано во 2018

Мониторингот на системот може да биде предизвик за многу администратори. Не е толку невообичаено за денешните мрежи да имаат десетици, па дури и стотици сервери. И треба да внимавате на оперативните параметри на секој сервер. Ова е местото каде што алатка за следење на системот може да ни се најде. Обично, овие системи ќе ги гледаат вашите сервери и други уреди додека пак можете да се концентрирате на попродуктивни задачи. И ако нешто тргне наопаку, ако оперативниот параметар го надминува нормалниот опсег, системот ќе ве предупреди. Денес, имаме поглед на шест од најдобрите Windows алатки за следење на системот.

Ќе започнеме со дискусија за потребата од следење на системот. Ќе видиме како комплексните системи од денес имаат толку многу компоненти што е речиси невозможно да се внимава на сè без помош, потоа ќе разговараме за вградените алатки за мониторинг кои се присутни во секој систем. Тие се добра појдовна точка за да се разбере што е за мониторинг. Ова ќе нè доведе до карактеристики и функционирање на алатката за следење на системот. Ова е она што го прават и како го прават тоа. И кога сите сме на истата страница, ќе ги разгледаме шесте најдобри алатки за следење на системот за Windows.

Потребата за алатки за следење на системот

Иако сигурно ќе биде корисно, не можеме да имаме очи насекаде. Сепак, ние постојано треба да останеме свесни за статусот на целата опрема што ја менаџираме. Денешните системи се многу покомплексни отколку оние од само 10 години. И тие имаат многу повеќе компоненти. Исто така, повеќе процеси од кога и да се работат на типичен компјутер. Секој од овие процеси троши дел од системските ресурси на својот домаќин. И кога ресурсите се искористени, работите почнуваат да тргнат наопаку. Процеси паѓаат, грешки се случуваат. Работите не одат добро.

За да бидете сигурни дека работите секогаш се одвиваат непречено, треба постојано да ги проверувате оперативните параметри на вашата опрема за да можете да реагирате пред да се појават проблемите пред да се појават проблеми. Не е невообичаено системскиот администратор да биде одговорен за работата на десетици, ако не и стотици уреди, поради што речиси е невозможно да се гледаат сите нив. Има само премногу од нив.

Друг проблем е што повеќето оперативни оперативни параметри на серверот не се лесно достапни, а некои алатки мора да се користат за пристап до нив. Главните компјутери на минатото имаа сите видови мерачи и светлина на нивните контролни панели за да ги алармираат администраторите на абнормални услови. Некои рани компјутери и опрема за мрежни уреди имаа остатоци од оние - се сеќавам на домашен компјутер кој имаше LED индикатор кој светкаше секој пат кога беше прекинат прекинот или овој етернет центар, кој имаше "судир" ЛЕР-но тие одамна исчезнаа.

Ова е кога алатките за следење на системот стануваат неопходност. Тие им овозможуваат на системските администратори да го трошат своето време на поконструктивни и корисни задачи, додека алатката го врши следењето, алармирање на администраторот кога нешто не е во ред, обично пред да стане вистински проблем. Ова му дава на администраторот на системот доволно време да реагира и да го поправи проблемот.

Виртуелизирани средини се специфичен случај на користење кој бара специјализиран мониторинг. Кога неколку виртуелни инстанции треба да ги споделат ресурсите на серверот домаќин, и домаќин и секој виртуелен пример треба да се следат. Серверот на домаќинот има специфичен оперативен параметар и барања за следење кои недостасуваат многу алатки за следење на системот за Windows. За оние, што ви треба специфични VM мониторинг алатки.

Вградени алатки за мониторинг

Повеќето модерни оперативни системи вклучуваат некоја форма на вградена алатка за следење. На пример, Windows има Задачата на менаџерот. Ова е многу корисна алатка за која секој систем администратор треба да биде запознаен. Главниот панел ќе ги прикаже процесорот, меморијата, дискот, мрежа и графичкиот процесор за користење на секој процес кој се извршува. Неговата табла за перформанси ќе ви даде детални графики на еволуцијата со текот на времето на неколку оперативни параметри, како што се искористување на процесорот, меморијата, дискот и секој мрежен интерфејс.

Друга алатка која е присутна на Windows системите за некое време, но помалку се користи денес, бидејќи голем дел од информациите што ги нуди сега е достапна во Windows Task Manager се нарекува Монитор за ресурси. Обезбедува голем дел од истите информации кои се достапни од менаџерот за задачи, но повеќе се ориентирани да покажат употреба на хардверски и софтверски ресурси од страна на различните процеси што во моментот се извршуваат.

Системските администратори со Unix или Linux позадина, најверојатно, ќе бидат запознаени со две командната линија: ps и врв. Првиот ги наведува сите процеси кои се во моментов се извршуваат и опционално нивното користење и меморијата на процесорот. Како за врв, тоа е слична алатка иако обично ќе вклучува повеќе информации презентирани во табеларен формат.

Карактеристики и функционирање на алатките за мониторинг на системот

Сите алатки за следење на системот се различни. И додека секој тврди дека е подобар од другите, во реалноста, сите се многу слични во нивната основна функционалност. ние составивме листа на главните карактеристики што ќе ги најдете во повеќето алатки за следење на системот. Тоа треба да ви помогне да ги разјасните вашите потреби за следење и да ги споредите различните алатки.

Најосновна карактеристика на алатките за следење на системот е нивната способност за далечинско следење на повеќе сервери. Најдобрите системи ќе ги следат различните оперативни системи, а некои ќе имаат дистрибуиран мониторинг за да ги олеснат имплементациите на повеќе локации. Некои алатки, исто така, ќе обезбедат механизам за автоматско откривање за автоматско скенирање на вашата мрежа како додавање на секој уред кој може да се пронајде. Ова може да биде еднократен, пост-инсталациски процес или континуиран систем кој ќе додаде било кој нов сервер како што е изработен. Алатките за следење треба да бидат колку што е можно неминурливи. Вие не сакате тие да стават дополнително оптоварување на вашите сервери. Тие исто така треба да бидат приспособливи. Вашата мрежа повеќе од веројатно ќе расте со текот на времето и вашата алатка за следење треба да биде способна да го следи тој раст.

Обично, алатките за следење на системот ќе следат широк спектар на мерења, како што се достапноста на серверот, користењето на процесорот, користењето на меморијата, простор на дискот, температура на процесорот и напојување. Кога е применливо, некои, исто така, ќе го измерат времето за одговор и брзините за испраќање / преземање. Мониторинг на апликациите е исто така честа појава со алатките за следење на системот Најдобрите користат длабоко познавање на апликациите за следење на неколку од нивните специфични параметри. Ова е особено корисно за веб серверите или серверите за бази на податоци, на пример.

Следната голема функција на алатки за следење на системот е алармирање. Која е употребата на следење на вашата околина ако ништо не се случи кога работите ќе тргнат наопаку? Системите за следење автоматски ќе ги предупреди администраторите за било кој абнормален параметар. Повеќето системи доаѓаат со предефинирани прагови за алармирање, иако нивното прилагодување кон вашите потреби е секогаш возможно и секако се препорачува. Методите за известување и праговите на алармирање обично може да се прилагодат. Повеќето системи ќе попятуваат кутија за пораки на нивната конзола, но исто така ќе испраќаат е-пошта, SMS пораки, пејџерски пораки итн. Некои системи исто така ќе активираат акции - или вградени или прилагодени скрипти - кога се појавуваат предупредувања.

Тоа се основните функции што повеќето алатки за следење на системот споделуваат, но обично има повеќе. Известувањето често е важен дел од алатките за следење со најдобриот кој нуди пред-изградени и кориснички извештаи. Известувањето, секако, подразбира и собирање на историски податоци.

Ако серверите не се единствените уреди што сакате да ги следите, можеби ќе ви треба друга алатка. На пример, мрежните уреди - како што се прекинувачите и рутерите - имаат многу различни барања за следење од серверите. Следствено, постојат некои посветени алатки за мониторинг за овие уреди. Тие се потпираат на Протоколот за едноставно управување со мрежата или на NetFlow за да ги добијат оперативните податоци на мрежниот уред и да го прикажат на корисен начин.

Најдобри алатки за следење на системот за Windows

Значи, сега кога е јасно зошто можеби ќе ви треба алатка за следење на системот на Windows и дека знаете некои од функционалностите што треба да ги барате, ајде да продолжиме и да ги разгледаме различните алатки што ги препорачуваме. Некои се бесплатни, некои се платени или зачленете, но сите ќе обезбедат многу потребна помош кога станува збор за следење на вашите сервери.

1. SolarWinds Server Health Monitor (Free Download)

Ако веќе не знаете SolarWinds, повеќе од времето ќе научите за компанијата. SolarWinds прави некои од најдобрите алатки за мрежно и системско администрирање. SolarWinds исто така е познат по тоа што прави неколку - всушност, неколку шатори - на бесплатни задачи специфични алатки, како што се Напредно под-калкулатор или Server Health Monitor, број еден влез на нашата листа на шесте најдобри Windows алатки за следење на системот.

SolarWinds Server Health Monitor - Детали за серверот

БЕСПЛАТНО DOWNLOAD: SolarWinds Server Health Monitor

Здравствениот монитор на SolarWinds Server или SHM може да ја следи достапноста, здравјето и перформансите на 5 серверите. Ова е сериозно ограничување иако тоа може да биде доволно за некои помали бизниси. Исто така е ограничено во она што може да го следи. Ќе работи само со Dell PowerEdge ™, HP ProLiant ™ и IBM eServer ™ xSeries сервери. Исто така, поддржува неколку модели на сечила од сечилото од Dell и HP, како и неколку хипервизори на VMware. Алатката користи комбинација на методи како SNMP, WMI и CIM за повлекување на оперативните податоци од серверите што ги следи.

Централната табла на алатката ви го покажува целокупното здравје на надгледуваните сервери. Може да се кликнат поединечни сервери за да се добие листа на сите набљудувани параметри, кои исто така можете да кликнете за повеќе детали. Ви дава увид во општото здравје на мала група на сервери. Ние не ги споменавме алармирање или извештаи од едноставна причина, нема ниту еден. Ова е алатка за влез на ниво, која ќе бара од вас да внимавате на неговиот екран, кој, се разбира, е подобар од проверка на пет серверски екрани.

Преземете линк: https://www.solarwinds.com/free-tools/server-health-monitor

2. SolarWinds сервер и апликација монитор (Пробен)

Следна на нашата листа е уште една алатка форма SolarWinds. На Сервер и мониторинг на апликации започнува кога серверот HealthMonitor ќе престане. Тоа е слична алатка, но со многу поширока функција. Таа е дел од пакетот на администрација и управување на Orion. Погледнавме уште една алатка од пакетот Орион во една неодамнешна статија: Најдобри бесплатни sFlow колекционери и анализатори прегледани во 2018.

Како што наведува неговото име, оваа напредна алатка не само што ќе ги следи серверите, туку и апликациите што работат на нив. Тоа е комплетно решение кое може да се скали од најмалите мрежи до големи корпорациски мрежи со повеќе сајтови со стотици сервери, физички и виртуелни. Таа, исто така може да ги надгледува серверите во облак средини, како што се оние од Amazon Web Services и Microsoft Azure.

Сервер за SolarWinds и мониторинг на апликации - Резиме на таблата

БЕСПЛАТНО 30-DAY TRIAL: SolarWinds сервер и App монитор

Кога првпат ќе се постави, алатката автоматски ќе открие компјутери и уреди на вашата мрежа. Само тогаш, се разбира, можете да почнете да ги следите. Второ испитување за откривање е неопходно за да се откријат апликациите што се извршуваат на секој сервер. Дополнително, можете да дадете листа на апликации и да ги скенирате само бараните.

Откако ќе работи и работи, користењето на серверот и примена монитор е многу интуитивно. Со кликнување на Детали за јазол, на пример, ќе ви покаже дека перформансите на јазолот и здравствените информации. Графичките и јазичните формати се достапни за прикажаните информации.

Цените за серверот SolarWinds и апликацијата Monitor започнуваат веднаш под $ 3 000. Ако претпочитате да пробате пред да купите, слободна верзија на 30-дневна пробна верзија е достапна за преземање.

Преземете линк: https://www.solarwinds.com/server-application-monitor

3. WhatsUp Gold

WhatsUp Gold од Ипсвич е уште едно заедничко име во полето на алатки за следење. Она што некогаш беше само алатка за следење нагоре или надолу еволуираше во една од најдобрите платформи за системско и мрежно следење. Има сè што се очекува од алатката за следење на системот на Windows. Вие го добивате следењето на оперативните параметри - се разбира, и исто така имате целосно приспособливо известување и известување.

WhatsUp злато екранот

Поставувањето WhatsUp Gold е лесно, благодарение на моторот за автоматско откривање кој ќе ги пронајде вашите уреди и ќе ги додаде на конзолата за следење. Ќе најдете физички сервери, виртуелни сервери, облак сервери, апликации и мрежна опрема. Алатката има приказ на карта каде што можете да ги видите интерконекциите на различната компонента. Може да се кликне за повеќе информации за секој уред.

WhatsUp Gold е достапен како бесплатна верзија, но е ограничена само на следење на само пет уреди. Платените лиценци се достапни во три нивоа на зголемување на функционалноста и цените се базираат на бројот на мониторирани уреди. Бесплатна, временски ограничена пробна верзија е исто така достапна.

4. ManageEngine OpManager

Нашиот број четири е OpManager од ManageEngine. ManageEngine исто така е позната по тоа што прави некои одлични алатки за да им помогне на администраторите да управуваат со нивната опрема. OpManager е една таква алатка. Тоа е уште еден пакет сè-во-едно што ќе ги надгледува виталните знаци на вашиот сервер (физички и виртуелен) и виталните знаци на вашата мрежна опрема и ќе ве извести веднаш штом нешто ќе биде надвор од опсегот.

ManageEngine OpManager - контролна табла за мониторинг на серверот

ManageEngine тврди дека OpManager може да се инсталира за помалку од две минути. Потоа ќе ги откријат вашите уреди и ќе почнат да ги следат без потреба од комплексни конфигурациски чекори. Пакетот има многу интуитивен кориснички интерфејс, каде што лесно ќе ги најдете информациите што ви се потребни. Исто така, има многу добри пред-изградени извештаи, како и сопствени. Функциите за алармирање на производот се исто така многу комплетни.

ManageEngine OpManager е достапен во основното издание за мали и средни претпријатија со до илјадници уреди по цени, почнувајќи од нешто повеќе од $ 700 за уредите 25. За поголеми организации, постои Ентерпрајз издание, кое може да скала до десет илјади уреди. Неговата цена започнува под $ 20k за уредите 500. Цената за двете изданија варира во зависност од бројот на мониторирани уреди и слободното 30-дневно испитување е исто така достапно.

5. Нагиос XI

Веќе може да знаете Nagios Core, платформа за мониторинг со отворен код која со години ужива во пристојна популарност. Нагиос XI, комерцијална верзија на Нагиос, може да се смета за Нагиос на стероиди. Има побогат карактеристичен сет, полесна инсталација и подесување, и повеќе полиран чувствувам. Nagios XI е вистински сервер за серверски и мрежен софтвер. Тој го користи истиот основен мотор како неговиот брат со отворен код, но завртува - во многу моќен, индивидуализира GUI.

Nagios XI Домашна табла

Nagios XI нуди сеопфатно следење решение за апликации, услуги, оперативни системи, мрежни протоколи, системски метрика и мрежна инфраструктура. И ако тоа не е доволно, додатоците на трети страни ви овозможуваат да ги надгледувате речиси сите апликации, услуги и системи.

Nagios XI е достапен во стандардни и претпријатија изданија. Вторите имаат дополнителна функционалност и вклучуваат дополнителни функции за да помогнат во големи конфигурации, предвидувања и закажани известувања. Доколку сакате да го пробате производот, слободна верзија е достапна, но таа е ограничена само на следење на седум уреди.

6. Zabbix

Нашиот последен влез, Zabbix е една од најдобрите бесплатни платформи за следење на системот со отворен код. Тоа е над 20 години и има масовни 300 000 корисници ширум светот. Ова е вистински систем на претпријатие-одделение кој може да ги скали на многу големи мрежи. Zabbix ќе ги надгледува мрежите, серверите - локални и базирани на облак, како и услугите што се извршуваат на тие сервери.

Zabbix табла

Иако производот е бесплатен, помошни услуги може да се купат од Zabbix. Меѓу најпопуларните се пет нивоа на техничка поддршка и комплетна програма за обука за сертификација. Ако сакате да останете на слободната страна, поддршката за заедницата е исто така достапна и многу добра.

Функционално, Zabbix има сè што би очекувале од производи кои чинат илјадници долари. Неговото алармирање е второ за ништо, па така е и моторот за известување. Со цена што е тешко да се победи, можеби ќе сакате да му дадете на Zabbix обид.

Завршувајќи

Windows алатките за следење на системот им овозможуваат на системските администратори да се грижат за важните работи, додека тие се грижат за гледање на сервери и апликации за нив. Секој од нашите најдобри 6 најдобра Windows систем за следење на алатката е одлична опција. Повеќе од сè, вашиот избор на платформа ќе биде воден од вашите потреби и лични преференции. Сите наши врвни 6 избира може да се тестираат бесплатно, па можете слободно да експериментирате и да пробате неколку за да бидете сигурни дека тоа го прави она што ви треба.

извор

поврзани со пост

Тагови

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.

Вратете се на почетокот копче