Cray додава AMD EPYC процесори до суперкомпјутери на кластери CS500

Креј оваа недела ги објави плановите да им понуди на суперкомпјутери од кластер CS500 базирани на EPYC подоцна оваа година. Класите на Cray CS500 ќе се базираат на ултра-густи 2-сервери, секој кој содржи до 64 јадра, различни опции за складирање и брза мрежна конекција. Покрај тоа, Креј ќе понуди 2U 2-начин AMD EPYC-придвижуван системи кои поддржуваат до 4 TB меморија.

Суперкомпјутерите на Cray CS серија се изградени со користење на ултра-густи дво-сокетни јазли спакувани во шасијата 2U. CS-серијата може да ги зголеми до 11,000 јазли за да обезбеди вистински перформанси и капацитет на меморија за целните апликации. AMD-базирани CS500 системи доаѓаат со софтверското програмско опкружување на Креј и библиотеки кои можат да ги искористат предностите на EPYC процесорите и нивните карактеристики за да ги максимизираат перформансите. Оптимизираното програмско опкружување е голема работа бидејќи AMD процесорите на серверите историски страдаат од недостатокот на оптимизиран софтвер.

Cray CS500 јазли врз основа на AMD EPYC 7000-серијата процесори се двојна сокет машини кои поддржуваат два PCIe 3.0 Gen 3 x16 слотови, осум DDR4 мемориски канали / слотови по сокетот, и избор на SSD / HDD решенија за складирање. Четири од таквите машини можат да се вклопат во шасија на 2U, која потоа се става во кабинет. Двата споменати PCIe слота по машина може да се користат за приклучување на две мрежни картички 100 GbE и обезбедување на мрежно поврзување со 200 Gb / s.

За работни оптоварувања кои бараат огромна количина на меморија, Креј ќе понуди двоен приклучок со 2U CS500 јазли напојуван од два AMD EPYC 7000 процесори и кој содржи 16 DDR4 DIMM слотови по сокетот, со што се поддржува до 4 TB меморијата по кутија.

Креј планира да ги направи суперкомпјутерите CS500 базирани на AMD EPYC достапни лето 2018. Цените ќе зависат од реалните конфигурации, кои ќе бидат откриени кога системите ќе станат достапни подоцна оваа година.

Авторски член

поврзани со пост

Тагови:

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.