CTLInfo ги прикажува сите доверливи и недоверливи сертификати во Windows

CTLInfo е бесплатна пренослива софтверска програма за Microsoft Windows уредите кои ги прикажуваат информациите за сертификати во Windows.

Додека корисниците на Windows и администраторите можат да го користат сертификатот Manager за прикажување на сертификати вчитување certmgr.msc на уред со Windows, тоа сигурно не е најдобрата алатка за работа поради начинот на кој ги одделува сертификатите во различни групи.

CTLInfo, the CTL stands for Certificate Trust List, is a third-party program for all versions of Microsoft’s Windows operating system starting with Windows Vista that displays information about certificates in a different way.

CTLInfo преглед

ctlinfo

Можете да ја стартувате програмата директно како што е пренослива и не бара инсталација. Апликацијата прикажува преглед на почеток; прегледот го вклучува бројот на сертификати на доверливиот и недоверливиот список на доверливи сертификати и времето и датумот на кој содржината е изменета. Исто така, ќе ја пронајдете големината на суровата датотека за доверлив и недоверлив ЦТЛ, бројот на секвенцата и последната проверка на времето и датумот.

Мајкрософт го постави Windows за автоматски да ги проверува ажурирањата за сертификати. Оперативниот систем проверува еднаш неделно доверливи ЦТЛ ажурирања и за недоверливи ЦТЛ ажурирања еднаш дневно.

The application displays a “force” button in the interface but it was not usable when I ran it.

Кликнување на детали во интерфејсот ги прикажува сите сертификати во формат на корисна листа.

список на сертификати

The listing provides a useful overview of all trusted certificates. The only option that is provided is to use copy to copy the selection to the clipboard. I’d like to see options to find specific entries in the listing or export the entire list directly.

Windows admins don’t need to use a third-party program to list all certificates on the system in a handy format. PowerShell provides an option to display the information. The command dir cert: -Recurse враќа сертификати и може да го комбинирате со Where-Object за да вратите само одредени сертификати, на пр dir cert: -Recurse | Where-Object { $_.FriendlyName -like “*DigiCert*” }. (види го овој пост за дополнителни информации)

Затворање зборови

CTLInfo е мала пренослива програма за Windows која можете да ја извршите за да ги прикаже информациите за ажурирање и складирање на сертификати и да ги наведе сите сертификати од доверливата листа. Програмата нема опција да стори ништо со податоците освен копирање на таблата со исечоци во овој момент во времето.

Пост CTLInfo ги прикажува сите доверливи и недоверливи сертификати во Windows се појави прв на gHacks технологија вести.

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.