Алатката за нови системски монитори на GNOME е достапна за да се обиде во Bionic

Употреба на GNOME на Ubuntu 18.04 LTS

Употреба на GNOME на Ubuntu 18.04 LTS

Префрлете се назад кон 2016 и се сеќавате дека имало планови за редизајн на системскиот монитор на GNOME.

Целта: да се направи проверка на употребата на ресурсите на системот малку подостапна, идеално со историски податоци што се фрлаат во миксот за некој додаден контекст.

Двете години и плодовите на тој редизајниран напор се конечно достапни за да се направи примерок, иако преку новата апликација наречена (соодветно доволно) GNOME користење.

Користење на GNOME 3.28

GNOME користи 3.28 во Ubuntu 18.04 lTS

Нова верзија на користење ќе биде објавен заедно со GNOME 3.28 во март и соодветно ќе биде достапен за инсталирање во Ubuntu 18.04 LTS.

Но, како изгледа апликацијата?

Па, не се премногу возбудени. И покрај тоа што е во развој за некое време на стан не доста избави на мамката на раните маки-up прозорци. На пример, не обезбедува историски податоци (сеуште) или нудат никакви статистики за користење на енергија.

Ефикасно користење 3.28 само ви кажува што компјутерот го прави токму сега - работа која може да ја направат редовната апликација System Monitor и апликациите CLI како врвот.

Тоа, рече, тоа е убаво. Дури и во оваа рана фаза тоа е јасно да се види тоа користење е добро поставена како лесен за алтернатива на GNOME System Monitor. Преку употреба на шарени графикони, можете брзо да видите како се користат ресурсните системи како RAM меморија, процесорот и мрежата.

Употреба на GNOME сака да ги пренесе сите информации што ги прави алатката на системскиот монитор на Гном, но во посовремен и полесен начин за анализирање, со помал акцент на мешање со процеси, и повеќе за заклучување на она што тие го прават.

Оваа прва верзија може да ги пренесе следниве информации:

  • Употреба на процесорот
  • Употреба на меморија
  • Користење на мрежа
  • Употреба на чување

Исто така ви овозможува:

  • Филтрирај ги процесите по име
  • Преглед и визуелизација на складиштето

Развивачите на GNOME ќе ме мразат за тоа, но сепак користење вид ме потсетува на апликацијата за мобилни системски ресурси со тоа што е дизајнирана да ги пренесува информациите на системот на начин што е веднаш сварлив. CLI алатките како врвни и други алатки за следење на процесот не се неисцрпни, но разбирањето на тоа што тие го покажуваат бара неколку минути на ориентација.

Употребата е ветувачка и со нетрпение очекувам да видам дека е зрела.

(Се разбира, ништо не се натпреварува со системот за следење на системот Deepin System Monitor!)

Реитератиум Дискламериум

Сега, за да не некој погрешно разбере: користење не се заменува Системски монитор. Развојот на System Monitor продолжува (всушност, постојат убави подобрувања кои доаѓаат во GNOME 3.28). Тие се две апликации кои прават слични работи, но на различни начини, насочени кон различни корисници.

Разбрав? Добиј? Добро.

Авторски член

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.