Google да го исклучи Google+

Google само објави дека ќе застане на услугата за социјално вмрежување на компанијата Гугл + за потрошувачите во претстојниот месечен период на 10.

Google+ беше последниот обид на Гугл да создаде конкурент на Фејсбук кој ќе го стави на Google еднакво место со гигант за социјално вмрежување во однос на корисничките податоци и бројот на корисници.

Google+ доби мешани критики и рејтинзи кога Google го лансираше во 2011 по него пензионира Google Buzz, уште еден обид за стекнување на влечење во светот на социјалното вмрежување.

Лансирањето на Google+ се чувствуваше принудно, особено откако Google ги награди веб-администраторите кои ја интегрираа услугата во нивните сајтови и го вклучија коментар систем и систем за примени сандачиња на YouTube и други сајтови на Google+.

Во суштина, она што го направил тогаш Гугл притисни ги сметките на Google+ со ограничување на функционалноста на популарните сајтови, кои пред тоа не беа ограничени.

нов Google плус

Google започна со внатрешен проект наречен Строб на почетокот на 2018 кој го разгледуваше "пристапот на трета страна за програмери на Google и податоците на уредот на Android" и "контролите за приватност, платформи каде што корисниците не се ангажираат" со API-и поради проблеми со приватноста и други области каде што треба да бидат затегнати политиките на Google.

Еден од наодите на проектниот тим беше дека Google + "не постигнал широка потрошувачка или усвојување на програмери" и дека "видел ограничена корисничка интеракција со апликации". Google дозна дека услугата има ниска корисничка интеракција бидејќи 90% од сесиите завршиле со помалку од 5 секунди.

Проектниот тим на Google ги анализира достапните API-и кои им беа дадени на програмерите и дозна дека тие се "предизвикувачки за развој и одржување". Се пронајде и бубачка како додаток на сето она што дозволи пристап до датотеки на профилот што ги делеа корисниците на Google+ со контакти кои не беа јавни.

Ограничени на статични изборни полиња на профилот, како што се е-мејл адреса, професија или род, Google најде дека "нема доказ дека податоците од Профилот биле злоупотребени".

Тимот за преглед на Google заклучи:

Со оглед на овие предизвици и многу ниската употреба на потрошувачката верзија на Google+, решивме да ја зацврстиме потрошувачката верзија на Google+.

Компанијата планира да се пензионира на потрошувачот верзија на Google+ во текот на еден месец 10. На потрошувачот дел од услугата ќе се пензионира на крајот на август 2019.

Google планира да ги објави најавите во наредните месеци, кои им обезбедуваат на потрошувачите дополнителни информации, како што се опции за мигрирање на податоци или преземање, преку услугата за преземање на Google.

Промената влијае само на потрошувачката верзија на Google+. Google планира да го претвори Google+ во производ фокусиран на Enterprise.

Нашиот преглед покажа дека Google+ е подобар како производ на претпријатието, каде што соработниците можат да се вклучат во внатрешни дискусии на безбедна корпоративна социјална мрежа.

Затворање зборови

Ако го прекршите најавувањето на Google до суштината, ќе сфатите дека Google одлучи да го исклучи Google Plus поради ниско-корисничка интеракција со услугата и можноста да инвестираат многу ресурси во услугата за да станат привлечни за корисниците.

Затоа, наместо да се држи со производот, Google одлучи да го затвори за потрошувачите и да го претвори во Enterprise-ексклузивен производ наместо.

Јас не ги користам социјалните медиуми толку многу и го користав Google+ само за да објавам линкови до нови статии. Услугата има голем проблем со спам дека Google очигледно не може да се елиминира.

Сега ти: Која е вашата преземете за исклучување на Google Plus? Дали Google ќе направи уште еден обид за освојување вертикални социјални медиуми?

Пост Google да го исклучи Google+ се појави прв на gHacks технологија вести.

поврзани со пост

Еден одговор

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.