Како да го проверите статусот за заклучување или отклучување на Андроид подигнувачот од Fastboot

Повеќето паметни телефони на Android ви дозволуваат да го проверите статусот на подигнувачот преку команди на Fastboot. Командите може да се разликуваат во различни ОЕМ. Значи, додека не постои сеопфатна листа, командата што е споделена во овој пост треба да работи за повеќето корисници. Се тестира за работа на паметни телефони од Nokia, OnePlus и Xiaomi.

Следете ги чекорите подолу за да проверите дали подигнувачот или отклучувачот на вашиот Android телефон е заклучен.

  1. Уверете се дека ADB & Fastboot се инсталирани на вашиот компјутер заедно со возачите.
  2. Вклучете го уредот во брз режим. За повеќето ОЕМ, ќе треба да притиснете и задржете моќ и копчиња за намалување на јачината на звукот заедно од државата за исклучување.
  3. Извршете ја следнава команда во вашиот терминал за брзо користење или CMD:
    fastboot oem уред-инфо
  4. Резултатот ќе ви даде детали за вашиот уред, заедно со статусот на подигнувачот. Точно значи дека уредот е отклучен.
    Еве примерок одговор:

    PS C: adb> ./fastboot oem device-info ... (bootloader) Уверливост: true (bootloader) Уред отклучен: вистински (подигнувач) Критичен отклучен уред: неточно (подигнувач) Овозможен е екран на полначот: вистински OKAY [0.005s] . вкупно време: 0.006s

Во поновите телефони ќе можете посебно да го видите отклучен и критично отклучен. Разликата меѓу двата е дека критичните ги штити партициите на горниот дел, кои се критични за телефонот да се подигне. Вие генерално не треба да се плеткаш со критичните партиции.

Не можам да пристапам на fastboot? Најлесниот (и не-fastboot) метод за проверка на статусот на заклучувањето е од опциите за програмери. Влезот "OEM unlocking" ќе исчезне кога подигнувачот е веќе отклучен. Исто така ќе се прикаже Bootloader е веќе отклучен.

Авторски член

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.