Како да проверите Windows 10 ISO изграден број и верзија

Официјалните Инструмент за создавање медиуми за Windows 10 Ви овозможува да преземете ја најновата верзија на Windows 10 ISO од Microsoft. Секогаш кога сакате да извршите чиста инсталација на Windows 10, добра идеја е да ја преземете најновата верзија и да ја инсталирате истата.

Од време на време, може да се сретнете со претходно преземен Windows 10 ISO на вашиот компјутер, но не сте сигурни во бројот на изградбата. Како да се провери бројот на изградбата, информациите за верзијата и архитектурата на (32-бит или 64-бит) на Windows 10 ISO без да се инсталира?

За среќа, постои лесен начин да се разбере бројот на изградбата и другите детали на Windows 10 ISO. Вие само треба да ја монтирате ISO-датотеката и да извршите команда за да го знаете бројот на изградбата и другите детали на ISO-датотеката.

Слика од Windows 10 ISO изгради број и архитектура

Завршете ги наведените упатства подолу за да го проверите Windows 10 ISO изданието и да го изградите бројот.

Чекор 1: На вашиот компјутер, одете до Windows 10 ISO датотека, кликнете со десното копче на неа, а потоа кликнете Монтирате опција за монтирање на ISO-датотеката во File Explorer.

Како да проверите Windows 10 ISO изграден број и верзија

Сега треба да видите нов диск во "Овој компјутер".

Како да проверите Windows 10 ISO изграден број и верзија

Отворете го новиот уред (кој ја содржи вашата ISO содржина) и одете до Извори папка. Овде ќе најдете датотека наречена Инсталирај.WIM or Install.ESD. Забележете ја патеката до Install.WIM или Install.ESD.

Како да проверите Windows 10 ISO изграден број и верзија

И ако не можете да ја пронајдете папката Sources во коренот на уредот, отворете x86 или x64 папка за да ја видите папката Sources. Доколку ISO го содржи и 32-битниот и 64-битниот Windows 10, можете да ја пронајдете датотеката Install.ESD или Install.WIM со навигација до x86sources or x64sources папка.

СОВЕТ: За да ја копирате целосната патека, држете го копчето Shift, десен-клик на датотеката и потоа инсталирајте ја опцијата Copy as path.

Чекор 2: Следната, отворете ја командната линија како администратор. Најлесен начин е да напишете CMD во полето Start / taskbar, а потоа истовремено притиснете Ctrl + Префрлат + Внесете клучеви.

Кликнете Да кога ќе го добиете известувањето за UAC.

Чекор 2: Во командната линија, извршете ја следнава команда:

dism / Get-WimInfo /WimFile:E:sourcesinstall.esd / index: 1

Користете ја горната команда ако имате инсталирано .esd датотека во ISO.

Or

dism / Get-WimInfo /WimFile:E:Sourcesinstall.wim / index: 1

Користете ја оваа команда ако имате install.wim датотека.

Не заборавајте да го замени "E: sourcesinstall.wim" со вистинскиот пат до install.wim / esd датотеката.

Како да проверите Windows 10 ISO изграден број и верзија

Како што можете да видите на сликата погоре, командата добива детали како што е бројот на верзијата на Windows 10 кој го вклучува бројот на изградбата на Windows 10 (последните пет цифри го означуваат бројот на изградбата), архитектурата, датумот на создавање на ISO и некои други не толку возбудливи детали.

Командата не ја зема вистинската верзија на Windows 10 ISO, но извршувате веб пребарување користејќи го бројот на изградбата за да го добиете бројот на верзијата. На пример, изградениот 17134 припаѓа на верзијата 1803 на Windows 10.

Ве молиме означете дека Windows 10 ISOs обично вклучуваат повеќе од едно издание. Можете да го смените индексниот број помеѓу 1 и 6 за да ги знаете сите изданија во ISO. На пример, ако користите индекс "6", ќе добиете детали за Windows 10 Pro издание.

Сега можете да ја затворите командната линија.

Чекор 3: Конечно, кликнете со десното копче на монтираниот уред во овој компјутер, а потоа кликнете Исфрлите за отстранување на ISO.

извор

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.