Како да шифрирам еден диск датотеки со криптоматограф

Повеќето облак складирање услуги шифрирате податоците зачувани на нивните сервери, освен неколку исклучоци како Амазон диск. Додека управувана енкрипција се ослободува од закани поврзани со приватноста на интернет, способноста на облак складирање услуги за управување со клучеви за криптирање прави датотеки на корисникот уште повеќе ранливи. Се разбира, облак складирање услуги како Microsoft One Drive нема да ја искористат оваа ранливост за финансиска добивка, но корисниците не можат да го игнорираат фактот дека целата нивна содржина е скенирана за пиратски материјал или други такви проблеми.

Дополнително, постои закана за прекршување на податоци или a обидот за фишинг да биде успешен и покрај облак складирање услуги користење на безбедни центри за податоци. Овие проблеми резултираа со развој на облак за складирање на облак со нула знаење што им овозможува на корисниците да декриптираат без мешање од трети страни. Како такви, корисниците можат да ги шифрираат своите податоци пред да го напуштат уредот и нема да се декриптираат додека не ја преземат од облакот.

Што повеќе, клучот за декрипција останува кај корисникот. Тоа значи дека провајдерот на облак нема пристап до датотеките, дури и ако бараа правни власти. Неколку алатки за нула знаење се развиени и доаѓаат интегрирани со познатото облачно складирање за да обезбедат дополнителна безбедност. Криптомер е една таква алатка која им овозможува на корисниците шифрирање на големи датотеки на виртуелен диск пред да ги складираат во облакот.

Криптомер

Криптомер

Софтверот обезбедува транспарентен метод за шифрирање на датотеки што треба да се зачуваат во облакот. Тој нуди виртуелен диск кој го имитира редовниот хард диск на компјутерите, бидејќи корисниците можат да додаваат, уредуваат и отстрануваат датотеки.

Криптоматорот не само што овозможува енкрипција на датотеки, туку и имињата на папките и датотеките остануваат криптирани; само шифрираните датотеки на виртуелниот диск се испраќаат до услугата за складирање на облак.

Софтверот работи само на компјутерот на корисникот и не бара дополнителна инфраструктура контролирана од трети лица.

Дополнително, само корисникот може да пристапи до неговите информации за Cryptomator, освен ако другите луѓе немаат директен пристап до неговиот компјутер. Криптоматор е достапен за уреди кои работат на Android, Windows, Macintosh, Linux и Apple iOS (iPod, iPhone, iPad) и е слободен софтвер со отворен код. Апликациите што користат Android и iOS оперативни системи се задолжени да го користат софтверот, но корисниците на Windows, Linux и Macintosh можат бесплатно да пристапат.

Чекори за шифрирање на еден диск со користење на криптоматограф

Чекор 1: Креирање на Првиот свод:

криптоматограф

  • Преземете го Cryptomator од својата веб-страница и инсталирајте го
  • Креирајте нов свод со кликнување на копчето + и изберете "Креирај нов свод"

Чекор 2: Изберете локација

криптоматограф

Наведете го сводот и изберете ја локацијата за складирање која ќе биде во папката One Drive

Чекор 3: Изберете лозинка

криптоматограф
Направете сигурна лозинка за сводот и потврдете. Обоените решетки ја покажуваат силата на лозинката.

Пристап до заливот:

Откако ќе го креирате сводот, можете да пристапите до него:

  • Внесете ја лозинката и кликнете на 'Отклучи сефот'
  • Прозорецот Пронаоѓач или Explorer се отвора со виртуелен диск каде што можете да зачувате датотеки
  • Повлечете ги и пуштете ги датотеките во виртуелниот уред. На овој начин, датотеките се шифрираат и автоматски се зачувуваат во сводот. Доколку датотеките се зачувани директно во складиштето на складиштето, тие нема да бидат криптирани.
  • Кога сите чувствителни датотеки се складираат во трезорот и не се користат, заклучете го табулаторот Cryptomator и затворете го прозорецот. Виртуелниот диск потоа се исфрла и прозорецот Finder или Explorer исчезнува.

извор

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.