Како да ја пронајдете IP адресата на вашиот Mac

Треба да знаете IP адреса на вашиот Mac? Дојдовте на вистинското место. Покажуваме како да ги пронајдеме овие информации, како и објаснувањето која IP адреса е и разликата помеѓу внатрешните и надворешните IP адреси.

Што е IP адреса?

Вашата IP адреса е локацијата на вашиот компјутер или уредот на интернет - каде што интернет може да ве најдам, во суштина. Хардверот за мрежно поврзување треба да ја знае оваа адреса за да ве поврзе со интернет, но тоа го прави автоматски, и ретко дека ќе треба да ја знаете вашата IP адреса сами.

Вашата IP адреса може да се користи за да ве идентификува и да ги следи вашите онлајн активности. Ако тоа ви пречи, би било мудро да користите VPN - препорачуваме NordVPN, но има и други опции во нашата Најдобри Mac VPNs се заокружи.

Надворешни и внатрешни IP адреси

Постојат два вида на IP адреса.

  • Надворешна (или јавна) IP адреса. Ова е начинот на кој интернет ги лоцира и контактира со вас; тој ви е доделен од вашиот интернет провајдер кога прв пат одите преку интернет и може да се пријавите на уред или на цела мрежа која се поврзува на интернет преку една точка. Ова може да се појави или во IPv4 (четири броја поделени со точки, за вкупно околу 8-12 цифри) или IPv6 (осум броеви разделени со бројки, за околу 30 цифри) форма.
  • Внатрешен (или приватен или локален). Оваа адреса не е откриена на интернет - се користи само во вашата домашна мрежа и се однесува на еден уред. Група офлајн компјутери поврзани на приватна мрежа ќе користат внатрешни IP адреси за да разговараат еден со друг, а вашиот Wi-Fi рутер ќе користи внатрешни IP адреси за да разговара со различните уреди што се поврзуваат со него. Ова секогаш ќе биде во форма на IPv4 (четири броеви разделени со точки) и речиси секогаш ќе биде 192.168.XX, при што X се разликуваат од уред до уред.

Ако некој се однесува на вашата IP адреса, тие веројатно значат надворешен, но ќе покажеме како да дознаете и во оваа статија.

Како да ја пронајдете вашата надворешна (јавна) IP адреса

Методот што го користите тука зависи од тоа дали сте поврзани со рутер или директно до модем.

Поврзан директно со модем

1. Отворете ги системските параметри. (Или кликнете на иконата за зглобови во вашиот пристаниште или притиснете го паѓачкото мени на логото на Apple во горниот лев дел од вашиот екран, а потоа одберете System Preferences.)

2. Кликнете Network (во делот Интернет & Безжичен).

3. Означете ја опцијата во левата лента која има зелена точка, а потоа проверете ги информациите што се појавуваат во прозорецот од десната страна. Треба да се каже Поврзан на врвот; во помалиот текст под него ќе ви каже што е вашата IP адреса.

Поврзан со рутер

Во овој случај, горенаведениот метод ќе даде вашата внатрешна IP адреса, а наоѓањето на надворешната адреса е сложено.

Во овој случај препорачуваме да користите услуга како Која е мојата IP адреса?

Како да ја пронајдете IP адресата на Mac: Која е мојата IP адреса?

Како да најдете вашата локална внатрешна (приватна / локална) IP адреса

IP адресата што ја откривме користејќи го горенаведениот метод е надворешната IP адреса, и тоа речиси секогаш ќе биде она што ви треба за да дознаете. Но, повремено, наместо тоа, ќе треба да ја знаете вашата внатрешна IP адреса.

1. Отворете ги системските параметри. (Или кликнете на иконата за зглобови во вашиот пристаниште или притиснете го паѓачкото мени на логото на Apple во горниот лев дел од вашиот екран, а потоа одберете System Preferences.)

2. Кликнете Network (во делот Интернет & Безжичен).

3. Проверете во левата лента за да видите како сте поврзани. Ќе има зелена точка веднаш до неа; сите неуспешни врски ќе имаат црвена точка.

4. Осигурајте се дека имате означена зелена опција и проверете ги информациите што се појавуваат во прозорецот од десната страна. Треба да се каже Поврзан на врвот; под него ќе ви ја каже вашата IP адреса, во формат XXX.XXX.XX, речиси сигурно започнува 192.168.XX

На сликата подолу, ја нагласивме внатрешната IP адреса. Забележете дека за рутерот два реда подолу е дадена друга IP адреса: секој уред на вашата мрежа, вклучувајќи го и рутерот, ќе биде назначен за внатрешна IP адреса, но на целата мрежа ќе му биде доделена една надворешна IP адреса во онаа мера интернет.

Како да ја пронајдете внатрешната IP адреса на вашиот Mac

Тоа е тоа! Сега знаете што е вашата IP адреса. Можеби сега би сакал дознајте ги спецификациите на вашиот Mac.

извор

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.

Вратете се на почетокот копче