Како да го заштитите вашиот блог од WordPress SPAM!

Ако некогаш сте користеле WordPress порано, тогаш ќе знаете што може да биде коментар за непријатно спам. WordPress е најраспространетата CMS платформа и на тој начин таа се насочени кон спамери на редовна основа, во обид да создадат линкови до нивните веб-страници за оптимизација Зелениот копче Cash на тастатурата на компјутерот со патеката за клипингцели или едноставно да ги рекламираат своите производи. Понекогаш спам доаѓа во маси што го прави практично невозможно да се заштити вашата работа од него. За среќа, постојат некои инструменти што можете да ги користите за да го спречите тоа.

Имавме наш дел од коментарите за спам на блогот MochaHost и потребни се неколку мерки за нивно ефикасно запирање.

1. Прво избришете ги сите коментари за спам!

Ова не е премногу на врвот, но пред да преземете чекори за да спречите спам, треба да имате јасен вашиот блог. Од панелот "коментари" избришете ги сите овие коментари и отстранете ги сите од ѓубрето. Ако објавувањето на коментари бара умереност и не сте ги модерирале за некое време, може да имате илјадници коментари за да се справите, што може да потрае неколку часа или денови за да поминете низ. Ако не сакате да го потрошите тоа време, можете да го користите плагинот наречен "Избриши ги очекуваните коментари" и започнете ја вашата анти-спам оптимизација брзо. Во овој случај, исто така ќе ги изгубите сите сакани коментари. Ова нè води кон следниот чекор што може да го направите:

2. Овозможи модерација за коментарите

слики

Ова е метод на работа на 100%, кој осигурува дека нема коментар за спам, кој ќе го добиете на вашиот блог, освен ако вие лично не го одобрите. Поголемиот дел од времето ова е работно решение, но ако управувате со повеќе блогови со голем сообраќај, тоа може да биде досадна и здодевна работа. Одете во Поставки > Дискусија и дојдете долу Модерација на коментари.

Другата опција што може да ве спаси некое време е да ги ублажите само авторите на новиот коментар. Проверете го "Автор на коментарот мора да има претходно одобрен коментар". На овој начин само ќе го одобрите првиот коментар на читателот на блог, заштедувајќи ви некои напори за да ги прегледувате своите коментари секој пат. Сепак, бидете внимателни за кои одобрувате. Некои од коментарите може да изгледаат вистински, но всушност се спам. Ќе ги отвориш дупка за да ги поплават твоите блог постови. Не правете го тоа слепо, многу од коментарите може да се фалат, како на пример "Голема статија. Тоа навистина го реши мојот проблем ", бидете сигурни дека ќе обрнете внимание на името на лицето, темата на статијата и нивната веб-страница. Нормално, овие коментари не кажуваат ништо конкретно за материјалот што го објавивте.

Од истото мени, исто така можете да го ограничите бројот на линкови кои коментарот може да ги има на 1. Многу од содржините за коментари за спам само ќе бидат голем број на хиперлинкови.

3. Користете ја функцијата за спам зборови и коментарот за црната листа

Додека ги модерирате вашите коментари, ќе забележите дека голем дел од спамот се однесува на слични теми, на пример, на пример, одредени лекови. Во исто гореспоменатото мени, додадете ги овие зборови на посебна линија во "Модерација на коментари" Поле. Ова ќе ве спаси некое време и ќе ви обезбеди уште еден слој на заштита на вашиот WP блог.

На "Коментар црната листа " опцијата е малку подрастична; отстранување без трага сите коментари што одговараат на критериумите. Можете рачно да додавате IP адреси на луѓе кои се сигурни дека се спамери или повторно користат за додавање на клучни зборови, но само кога сте 100% одредени за ефектот.

4. Антиспам додатоци

Постојат голем број на многу корисни Антиспам ВП приклучоци кои всушност прават одлична работа заштедуваат од несаканите пораки.

Akismet - Ова е систем на интелигентни алгоритми кои ги следат спам и ги идентификуваат коментарите кои "изгледаат" како спам. Несомнено е најдоброто од таму и помага во над 99% од случаите. Сепак ќе треба API клуч за Akismet, што е бесплатно ако имате личен блог, но ќе мора да платите мала месечна претплата ако поседувате бизнис.

квиз - Ова е интересен додаток кој ќе бара од посетителите да одговорат на едноставно прашање пред објавувањето на коментар. Многу малку е веројатно дека ботови ќе бидат програмирани да се заобиколат вистинското прашање за да се обезбеди релативна безбедност од спам. Мора да имате можност да креирате свои прашања, па бидете сигурни дека тие се доволно лесни за сите луѓе да одговорат. Едноставните математички равенки се погодни за работата. (2 + 7 =?)

5. Измени .htaccess за да се спречи објавување на бот

Повеќето од коментарите се објавуваат од ботови. Со додавање на овој фрагмент во вашиот .htaccess, ќе одбиете ботови без реферер.

# Заштитете од спам-ботови
<IfModule mod_rewrite.c>
На RewriteEngine
RewriteCond% {REQUEST_METHOD} POST
RewriteCond% {REQUEST_URI}. Wp-comments-post.php *
RewriteCond% {HTTP_REFERER}! .yourwebsite.com. * [ИЛИ]
RewriteCond% {HTTP_USER_AGENT} ^ $
RewriteRule (. *) ^ Http: //% {REMOTE_ADDR} / $ [R = 301, L]
</ IfModule>

Само заменете ја "yourwebsite.com" со твојот вистински URL на блог.

Спам може да биде неверојатно досаден, а понекогаш дури и тешко да се справи. Ако ги следите горенаведените чекори, најверојатно ќе сте освоиле поголем дел од коментарите за спам, оставајќи вас со малку (ако ги има) умерени.

Имајте бесплатен месец!

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.