Како да ги видите и блокирате сите апликации што ве следат на Фејсбук

Фејсбук во моментов се соочува со скандал во врска со користењето на своите податоци од британската политичка компанија за истражување Кембриџ Аналитика.

компанијата наводно, ги добиле личните податоци на 50 милиони корисници на Фејсбук.

Таа не ги добила податоците преку хакер, но, наводно, преку апликација на Фејсбук, која дава податоци за корисникот на истражувачот - а исто така и податоците на нивните пријатели.

Повеќето луѓе забораваат дека кога ќе превземат апликација или ќе се пријават на веб-страница со Фејсбук, тие им даваат на тие компании изглед во нивниот Фејсбук профил. Вашиот профил често може да ја вклучи вашата e-mail адреса и телефонски број, како и вашата работна историја и тековната локација.

И повеќето луѓе не сфаќаат дека ако ги споделувате тие податоци со пријателите, тогаш апликациите што ги користат овие пријатели можат да ги видат и тие податоци!

Рекламни, програмери на Фејсбук-апликации и Фејсбук рекламни партнери не можат да го видат вашето име, вашиот телефонски број или вашиот работодавец - Фејсбук ги шифрира и анонимизира сите податоци за да ја заштити вашата приватност. Но, тоа ги продаваат тие податоци во најголемиот дел на компании кои сакаат да наведете и да ги следат и вас и луѓето како вас.

1. За да започнете, одете до симболот со стрелки на крајната десна страна на страната на Фејсбук.

fb1(Фејсбук)

2. Ние ќе треба да се длабоко нурне во поставките.

fb2(Фејсбук)

3. Откако сте во поставките, одете во Апликации.

fb3(Фејсбук)

4. Ова е шокантен бит, листата на апликации на компанијата што ве следат на Фејсбук. Очигледно дозволив на 54 апликации пристап до мојата Фејсбук профил. Бидете сигурни да кликнете на копчето "Прикажи ги сите" за да ја добиете целата листа.

fb4(Фејсбук)

5. Voila! Листата на апликации што ме следат е толку долго што морам да го направам ова зумиран изглед за да ги видам сите.

fb5(Фејсбук)

6. Придвижете го глувчето над една од апликациите. Имате опции. Можете да ги уредувате дозволите на апликацијата или целосно да го избришете, за да не можат повеќе да пристапуваат до вашата сметка на Фејсбук.

fb6(Фејсбук)

7. TripAdvisor го знае мојот е-мејл, мојата возраст и - чудно - мојата работа историја! Го сакам TripAdvisor. Но, ова се чувствува како дофат.

fb7(Фејсбук)

Прегледајте секоја апликација за уредување на своите дозволи или целосно да го избришете пристапот до вас на Фејсбук. Тоа е малку одземаат многу време - но во спротивно вие само им давате на овие луѓе бесплатни податоци.

8. Сега скролувајте надолу малку подолу во делот Поставки> Апликации. Имате повеќе опции - ги истакнавме двете најважни. Можете да го користите Фејсбук за да се логирате и да играте игри анонимно. Но, Ви препорачуваме исто така да кликнете на делот "Апликации други работи".

fb8(Фејсбук)

9. Внатре во "Апликации други работи" можете да ги видите сите податоци што им овозможуваат на вашите пријатели да ги видат, и тие податоци ги гледаат апликациите што ги користат вашите пријатели!

fb9(Фејсбук)

Оваа статија првично беше објавена од Бизнис Инсајдер.

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.