Подобрување на Exynos 9810 Галакси S9: Дел 2 - фаќање со кученце

По нашиот преглед на Galaxy S9 има многу дискусии за перформансите и за батеријата на Exynos 9810 варијанти на Galaxy S9. Во оригиналниот преглед јас идентификував неколку клучни прашања со платформата за која се сметав дека се најнегативно припишувајќи на лошите карактеристики на телефонот. Во првото парче по прегледот Јас направив неколку мали промени во кернелот, кој веќе изгледаше дека има корист од траењето на батеријата во нашиот тест за пребарување на интернет, и малку ги менува карактеристиките на перформансите на телефонот за позитивните.

Во претходната статија забележав дека има многу да се направи за да се подобрат перформансите на телефонот и да се обиде да го оптимизира траењето на батеријата. Особено на изведбата на нештата, според мое мислење, беа многу ниски виси плодови во смисла на можни промени кои би имале корист од корисничкото искуство.

Фокусирајќи се на изведбата

За овој втор дел се поставив обидувајќи се да ги повратам најдобрите можни перформанси и да ја усогласам Snapdragon 845 варијантата на Галакси S9, додека сеуште внимавав на траењето на батеријата.

Samsung Galaxy S9 (E9810)
Кернел споредба и Changelog
верзијаПромени и белешки
Официјален фирмверКако испорачано- Поставување акции и однесување
- Едножилен M3 на 2704 MHz
- Dual Core M3 на 2314 MHz
- Quad Core M3 на 1794 MHz
"Процесорот ограничен
Мод'
- Опционален Самсунг-дефиниран режим на процесорот во Поставки
- процесорот ограничен на 1469 MHz
- Меморија контролер на половина брзина
- Конзервативен план
Прилагодена конфигурација 1- Започнете со фирмверот 'As Shipped'
- Отстранете го механизмот за загревање
- Ограничете ја максималната фреквенција на M3 до 1794MHz при секое оптоварување
Прилагодена конфигурација 2
(Извор на јадро)
- Зголемете ја фреквенцијата на јадрото на 1950MHz
- Подигнување на голема фреквенција на минимална фреквенција на 962MHz
- Прилагодете ги ЕАС табелите за трошоци врз основа на измерените перформанси и моќност
- Распоредот за распоредувачи на спојување на 4.9-eas-dev (До Jan18)
- Закачете PELT util_est и користете го
- Промената на стапката на распаѓање на PELT се менува на 16ms
- Прилагодување / деактивирање повеќе не е потребно Модули за Samsung sched (util)
- Мали сопствени модификации за подесување
Прилагодена конфигурација 3- Подигнете голема фреквентна фреквенција на 2314MHz и релевантни прилагодувања

Како појдовна точка продолжуваме каде што ние заминавме во дел 1, што беше екстремно едноставно бидејќи единствените промени беа отстранување на сите зголемување на фреквенциите над 1.8GHz на M3 јадрата и оневозможување на возачот за мрежно јадро / hotplugging.

Во првичниот преглед најочигледното прашање што го идентификував во услови на лошо влијание врз перформансите на телефонот беше начинот на кој уредот беше исклучително бавен во поглед на зголемување на фреквенцијата, како и мигрирање на конецот кон големите јадра. Оригиналните вредности што ги опишав беа околу 410ms за непрекинато континуирано работно оптоварување за да се достигне максималната фреквенција на големите јадра. Ова беше голем контраст со 65ms на Snapdragon 845 варијантата. Поставувајќи ги сите други работи настрана, ова е она што максимално ги ограничува интерактивните перформанси на Exynos 9810, па природно тоа е она што ние сакаме да го поправиме прво и основно.

Планирање историја околу ЕАС

Како малку backstory, оттогаш голем. Воведувањето на LITTLE пред неколку години најголемата цел за ARM е да имаат SoC продавачи да работат на хетерогени процесори со паметен распоредувач кој би бил свесен за различните процесорски перформанси и енергетски карактеристики. Ова беше добра цел да се има, но патот за да стигне таму е според мое мислење, ништо помалку од хаос. Пристапот на АРМ беше да се обиде да ја заврши работата во кернелот Линукс или во кернелот на работната група Линаро. За жал, со текот на годините и одложува многу возбуда дека распоредувањето на свеста за енергијата (ЕАС) ќе донесе крај со физиза кога станува збор за испорака на комерцијални уреди. Мислам дека Qualcomm беше овде на топка како рамнодушен уште во 2015 за Snapdragon 810, и ние опширно опфатени она што компанијата се обидува да стори за да ги реши проблемите поврзани со EAS.

Клучна компонента за овозможување распоред низ хетерогени процесори е способноста на распоредувачот да ја препознае активноста и оптоварувањето на одделни задачи, наместо само да знае за општо користење на процесорот. Ако знаете оптоварување на поединечна задача, тогаш можете да направите тестови за планирање на одлуките на кои процесорски јадра ќе го постават. Ова првично беше имплементирано преку механизмот PELT (СЛЕДЕЊЕ на оптоварувањето на ентитетот) во Linux кернелот и е она што се користеше за одлуки за миграција и во распоредот на HMP и EAS.


Exynos 9810 кат план. Кредит за слики TechInsights

Друга долгорочна цел на Армијата и заедницата Линукс беше да се интегрира логиката на избор на фреквенција на процесорот во рамките на распоредувачот, наместо да биде посебен механизам. Ова прво се обиде во еден проект наречен schedfreq, и сега е целосно интегриран во нов гувернер наречен schedutil. Повторно времето за имплементација за кое зборуваме тука беше неколку години, а во исто време гледаме неколку генерации на уреди кои се испраќаат со огромен број решенија.

Exynos чипсетите на S.LSI го играа безбедно, и до Exnyos 9810 компанијата избра да се држи до HMP распоредувачот со посебен интерактивен процесор за процесорот на процесорот. Huawei Kirin чипсетите се испорачуваат со EAS, но тука дури и со најновите уреди како што е P20, компанијата ги отфрла распоредувачите на регулаторите на процесорот на процесорот и паѓа на традиционален интерактивен (со многу добри резултати). Во меѓувреме, Qualcomm ја усоврши својата сопствена имплементација и презеде уште еден пристап наречен WALT (прозорец со помош на следење на оптоварување), кој е многу повеќе одговорен за PELT. На Snapdragon 835 и 845 ова е основен механизам кој ги обезбедува најдобрите перформанси во смисла на распоред и избор на фреквенција на процесорот.

Авторски член

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.