Microsoft ги поместува двигателите на печатачот во Windows Update

Администраторите и корисниците на Windows 10 кои поврзуваат принтери или скенери со уреди што работат во оперативниот систем може да забележат промена во тоа како се инсталирани драјвери за печатач на уредите.

Инсталациониот медиум за Windows вклучуваше основни двигатели за печатачи и скенери во верзии пред верзијата 10 на Windows 1809; тие беа инсталирани автоматски на уредот ако оперативниот систем го открил печатачот или скенерот, така што уредите ќе работат веднаш.

Промена на 10 верзии на 1809 на Windows XNUMX

Почнувајќи од верзијата 10 на Windows 1809, Windows 10 инсталациониот медиум веќе не го вклучува најголемиот дел од стандардните драјвери за печатачи или скенери.

Мајкрософт откри дека тоа се промени како стандардните драјвери за печатач и скенер се дистрибуираат во Октомврискиот 2018 Ажурирање за Windows 10 (и оди напред).

Еве што се случува:

  1. Корисниците кои надградуваат од претходната верзија на Windows до верзијата 10 на Windows 1809 нема да забележат никакви разлики, бидејќи драјверите на печатачот и скенерот ќе продолжат да функционираат како порано.
  2. Ако некој нов печатач или скенер е поврзан со уред со Windows 10, Windows ќе го користи Windows Update за да го преземе и инсталира новиот драјвер за печатач.
  3. Ако Windows Update е блокиран или не е достапен, на пример, ако машината е исклучена, драјверите нема да се инсталираат автоматски. Windows 10 инсталира печатач компатибилен со Mopria кој не бара надворешен драјвер.

Со други зборови: Стандардните драјвери за печатачите и скенерите ќе се инсталираат само ако уредот е поврзан со Windows Update. Додека тоа е случај за повеќето компјутери кои работат со Windows 10, може да претставуваат проблеми за администраторите кои ги одржуваат персоналните компјутери и уредите што се офлајн или на кои е блокиран Windows Update.

Не сите печатачи го поддржуваат Mopria стандардот и функционалноста можат да бидат ограничени за печатачите што прават.

Инсталирањето на целосен драјвер за печатач или скенер, обезбеден од производителот на уредот, го заменува секој стандарден драјвер што може да го инсталира Windows.

Зошто Мајкрософт ја спроведе промената?

Рон Мартинсен од тимот за печатење со Windows открива дека "Мајкрософт" сакаше да го намали отпечатокот на оперативниот систем за да им обезбеди на корисниците повеќе простор за складирање.

За да се намали стапало на Windows и да се обезбеди повеќе простор за складирање на корисниците, овие драјвери повеќе не се пренесуваат со оперативниот систем и наместо тоа се достапни преку Windows Update.

Сега ти: Што е твоето преземање за промената? (преку Роден)

Пост Microsoft ги поместува двигателите на печатачот во Windows Update се појави прв на gHacks технологија вести.

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.