RHEL 7.5 е објавен и тука е како да се надополни 7.4 на 7.5

Објавен е 7.5 на Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Оваа верзија вклучува ажурирања и разни подобрувања, како што е GNOME популарен до верзијата 3.26, LibreOffice се врати на верзијата 5.3, Додадена е поддршка за ливче (VA-API), GStreamer сега поддржува mp3 и многу повеќе. RHEL е една од водечките дистрибуции на Линукс за Linux како за голи метали така и за облак платформа. Таа е насочена кон комерцијалните корисници. RHEL работи со x86-64, IBM System z и други платформи.
Од издавањето на RHEL 7.5 се напомене:

Водечкиот провајдер на решенија за софтвер со отворен код, денес ја објави општата достапност на Red Hat Enterprise Linux 7.5, најновата верзија на светската водечка корпоративна Линукс платформа. Сервирајќи како конзистентен основа за хибридните Cloud средини, Red Hat Enterprise Linux 7.5 обезбедува подобрени контроли за безбедност и усогласеност, алатки за намалување на трошоците за складирање и подобрена употребливост, како и понатамошна интеграција со инфраструктурата на Microsoft Windows и на премисата и во Microsoft Azure.

RHEL 7.5 објавен

Некои нови функции во RHEL 7.5 порака:

 1. Безбедно отклучете уреди со мрежно заштитен диск за шифрирање (NBDE) при подигнување време
 2. Интегрирањето на Red Hat Ansible Automation со OpenSCAP овозможува леснотија на автоматизација
 3. Воведувањето на виртуелен оптимизатор на податоци (VDO), дизајниран да ја намали вишок на податоци преку вграден дедупликација и компресија на примарно складирање
 4. Виртуелизација на KVM сега е поддржана на IBM POWER8 / POWER9 системите

Ажурирај ги пакетите во RHEL 7.5

 • Линукс кернел верзија 3.10.0-862
 • Пакетите со кернел-алт ги вклучуваат верзијата на кернелот 4.14. Оваа верзија на кернелот обезбедува поддршка за 64-битните ARM, IBM POWER9 (малку endian) и IBM z Systems
 • LVM v2.02.177-4
 • qemu-kvm v1.5.3-156
 • Samba v4.7.1
 • Сервер на директориумот v1.3.7.5
 • binutils v2.27
 • valgrind v3.13.0
 • rsync v3.1.2
 • Gnome v3.26
 • libreoffice v5.3
 • GIMP v2.8.22
 • Inkscape 0.92.2
 • qt5 5.9.2
 • И повеќе овде

Како да го ажурирате RHEL 7.4 до 7.5

Постапката за надградба или ажурирање на RHEL од верзијата 7.4 до 7.5 е како што следува:

 1. Пријавете се како root корисник
 2. Провери за ажурирања користејќи ја yum check-update командата
 3. Ажурирајте го системот користејќи ја командата за надградба на yum
 4. Рестартирајте го серверот / полето со командата за рестартирање
 5. Потврди нов кернел и надградби

Да ги погледнеме сите чекори во детали:

Чекор 1 - Забележете ја моменталната верзија на кернелот

Внесете ја следната команда за уништување или мачка команда до погледнете ја верзијата на јадрото на RHEL и информациите за ОС:
$ uname -a
$ uname -r
$ cat /etc/os-release

Чекор 2 - резервни копии

Направете резервна копија - не може да се нагласи колку е важно да направите резервна копија на вашиот систем пред да го направите ова. Повеќето од активностите наведени во овој пост се напишани со претпоставка дека тие ќе бидат извршени од страна на root корисник кој го извршува баш или било која друга модерна школка.

Чекор 3 - Провери дали има надградби

Внесете го следново yum команда:
$ sudo yum check-update

Чекор 4 - Примени / инсталирај ажурирања

Внесете го следново yum команда:
$ судо yum ажурирање -y

Чекор 4 - Рестартирајте го полето RHEL 7.4

Внесете го следново команда за рестартирање или команда за исклучување:
$ судо рестартира
OR
$ sudo исклучување-r сега

Чекор 3 - Потврдете го ажурирањето на RHEL 7.5

Внесете ги следниве команди:
$ uname -a
$ uname -r
$ cat /etc/os-release
$ tail -f /var/log/logfilenames
$ dmesg | grep -i 'err|warn|cri'
$ ss -tulpn

Пример за сесија од верзијата 7.5:
RHEL 7.5 е пуштен на слобода и мојата кутија е ажурирана на 7.5

Видео демонстрација

Еве брза демонстрација на видео што ја покажува процедурата за надградба.

извор

поврзани со пост

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.

Вратете се на почетокот копче