Windows

Стартувај системска проверка на датотеки за да поправиш оштетени или исчезнати датотеки во Windows 10

Дали вашиот Windows 10 компјутер постојано се урива? Дали вашиот Windows 10 компјутер виси многу? Дали добивате датотека недостасува или корумпирана грешка во Windows 10? Стартувај ја вградената алатка за проверка на датотеките на системот за адресирање на овие проблеми.

System File Checker е алатка за командната линија во Windows 10 која им овозможува на корисниците да скенираат за недостасува и оштетени системски датотеки и да ги поправат. Алатката може да се изврши или преку Command Prompt или PowerShell.

Алатката за проверка на датотеките на системот е корисна кога компјутерот не работи како што се очекуваше или ја прикажува датотеката што недостасува или има оштетени грешки.

Стартувај системска проверка на датотеки во Windows 10

Завршете ги наведените упатства подолу за да ја стартувате алатката System File Checker во Windows 10.

Чекор 1: Отвори ја командната линија како администратор. Можете да го направите тоа со внесување на CMD во полето за пребарување / лента со задачи, со десен-клик на командната линија и кликнување Стартувај како администратор опција.

Стартувај системска проверка на датотеки за да поправиш оштетени или исчезнати датотеки во Windows 10

Кликнете Да кога ќе ја добиете инструкцијата за контрола на корисничка сметка.

Чекор 2: Во прозорецот за командна линија, прво треба да ја извршите следната алатка за DISM пред да ја стартувате алатката System File Checker.

DISM.exe / Online / Cleanup-image / RestoreHealth

Стартувај системска проверка на датотеки за да поправиш оштетени или исчезнати датотеки во Windows 10

Горенаведената команда користи Windows Update за преземање на датотеки кои се потребни за да се поправат оштетувања на датотеките.

Ако сте го исклучиле Windows Update или Windows Update не работи поради некоја причина, ве молиме поврзете го Windows 10 бутабилниот медиум на вашиот компјутер, а потоа извршете ја следнава команда наместо горенаведената. Ако немате бутабилен медиум, преземете Windows 10 најновата верзија на ISO од Microsoft, монтира ISO датотеката, а потоа извршете ја следнава команда.

DISM.exe / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth / Извор: C: RepairSourceWindows / LimitAccess

Во погорната команда, заменете го "C: RepairSourceWindows" со локацијата на изворот на ресурс.

Чекор 3: Следно, внеси ја следнава команда и потоа притиснете го копчето Enter.

sfc / scannow

Горенаведената команда ги скенира сите заштитени системски датотеки и ги заменува корумпираните датотеки со кеширана копија од датотеката присутна во компресирана папка лоцирана во System32dllcache.

Стартувај системска проверка на датотеки за да поправиш оштетени или исчезнати датотеки во Windows 10

Горенаведената команда може да потрае некое време за обработка. Затоа, бидете трпеливи.

Чекор 4: Откако проверка на датотеката на системот ќе заврши работата, ќе видите една од следниве пораки:

# Заштитата на ресурсите на Windows не најде повреди на интегритет

Горенаведената порака покажува дека во вашиот компјутер нема недостасува или оштетени системски датотеки.

# Заштитата на ресурсите на Windows не можеше да ја изврши бараната операција

Ако ја добиете оваа порака, можеби ќе треба да ја стартувате System File Checker во Безбедносен режим повторно. Препорачуваме повторно да ја стартувате System File Checker во нормален режим пред да го обидете тоа во безбеден режим.

# Windows Resource Protection најде корумпирани датотеки и успешно ги поправи.

Ќе ја добиете горната порака кога System File Checker детектира корумпирани или исчезнати датотеки и успеа да ги поправа без никакви проблеми.

# Windows Resource Protection најде корумпирани датотеки, но не можеше да ги поправи некои од нив.

Ако ја добиете оваа порака, можете или повторно да ја стартувате алатката System File Checker или да ја видите датотеката за евиденција (% WinDir% LogsCBSCBS.log), а потоа рачно да ги замените оштетените датотеки.

Доколку Проверка на системските датотеки не успее да одговори на проблемот, можете да се обидете враќање на Windows 10 на претходен датум or поправете инсталација на Windows 10 без губење на апликациите и вашите податоци.

извор

Тагови

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.

Вратете се на почетокот копче