Техника-Нет-Игра Вести

SATA 3 vs M.2 vs NVMe - Преглед и споредба

Постојат различни различни термини за цврста состојба дискови овие денови, трите најпопуларни се SATA 3, M.2 и NVMe.

Ако неодамна сте разгледале купување на SSD, шансите се дека сте ги сретнале овие термини, но можеби не ги разбирате целосно техничките разлики.

Во оваа статија, ние ќе се утврдат разликите, објаснувајќи што е подобро / полошо, и обезбедување на детали за тоа како технологијата за секој тип на SSD работи.

Еволуцијата на тврдото возило

Прво, ајде да зборуваме за потеклото на SSD-уредот и зошто тоа беше толку популарна хардверска ставка за PC градители и производители на лаптопи во последниве години.

Типичен диск за складирање кој се користи во лаптопите и персоналните компјутери е познат како традиционален хард диск. Овие типови на дискови имаат подвижни делови. Хард диск работи слично на еден стар рекордер.

Постои движечки диск (послужавник) и голем заглавие кое може да чита податоци и да ги отпишува како диск се врти.

Вообичаено, побрзо се врти хард дискот (7200 RPM, 10,000 RPM, итн.), Толку побрзо може да се прочита диск за чување. За жал, постои ограничување колку брзо хард дискот може да ги чита податоците. Има и латентност што доаѓа со чекање главата да физички се движи. Тука доаѓаат SSD-то.

SSD се залага за цврста состојба и тоа е еден вид складиште кое нема подвижни делови. SSDs наместо да користат полупроводнички чипови за чување и пристап до меморијата.

Особено, SSD, има огромен спектар на овие полупроводници кои може да се полнат или да се полнат, што компјутерот ќе го чита како '1' или '0' во бинарна и ќе го претворат во вистински фајлови или податоци што може да се видат на вашата машина.

Она што е интересно за типот на меморијата што се користи во SSD е тоа што клетките ја задржуваат својата наполнета или незавршена состојба дури и по исклучувањето и така меморијата е зачувана и не е заборавена.

Компјутер или лаптоп е способен да чита податоци многу пати побрзо надвор од SSD, бидејќи флеш технологијата функционира само многу побрзо од старите механички хард дискови со подвижни делови.

Неодамна, имавме различни типови на цврсти државни дискови, имено SATA 3 и NVMe. Овие погони ги користат истите полупроводнички низи објаснети погоре, но имаат различни потенцијали од различни причини.

Ајде да погледнеме како секој тип на складирање со цврста состојба се разликува подолу.

SATA 3 vs M.2 vs NVMe - во што е разликата?

Како што се испоставува, технологијата што се користи за читање и запишување на податоци надвор од SSD е толку брзо што ограничувачкиот фактор всушност се сведува на методот што уредот ги дели податоците на компјутерот.

Постојат два различни методи кои компјутерот ги користи за читање на SSD: SATA 3 и NVMe.

SATA 3 конекциите се вршат со поврзување на кабел за податоци и кабел за напојување директно во матичната плоча и сам уредот за цврста состојба.

NVMe конекцијата, од друга страна, овозможува уредот со цврста состојба да ги чита податоците директно од PCI-E слотот директно на матичната плоча. Уредот ја влече моќта директно преку матичната плоча. Уште поважно, NVMe диск, исто така, ќе црта податоци преку матичната плоча со побрза стапка од SATA 3.

Зошто прашуваш? Едноставно кажано, NVMe може да чека повеќе податоци одеднаш поради пристап до повеќе PCI-E ленти.

PCI-E лентите се суштински податоци ленти на матичната плоча. Има ограничено количество, а на различни пристаништа и слотови на матичната плоча им се даваат одредени ленти. На типична понова матична плоча, ќе видите слотови со различни големини кои соодветствуваат на бројот на достапни PCI-E ленти (x1, x2, x4, x16, итн).

Крајниот резултат е дека со повеќе PCI-E ленти и директен PCI-E читање / запишување потенцијал, NVMe дискови се обично многу побрзо од SATA SSDs.

Сепак, зголемувањето на перформансите е навистина видено само за секвенцијални брзини за читање / запишување. Или, поедноставно, за преместување на големи датотеки.

Со вистинскиот потенцијал за брзина на читање / запишување на NVMe само што се постигнува со поголеми датотеки, разликите можеби не се толку видливи за игри и секојдневни задачи.

Значи, за подигање на време и игри, NVMe нема да понуди голема разлика. За уредување на видео и уредување на фотографии, NVMe дискови можат да понудат многу подобри резултати.

Еве погледнете типични брзини за читање / запишување на хард диск, SATA 3 SSD и NVMe SSD за големи датотеки.

  • 7200 RPM тврд диск - просечна брзина на читање / запишување на 80-160MB / секунда
  • SATA 3 SSD - брзина на читање / запишување до 550MB / секунда
  • NVME SSD - брзина на читање / запишување до 3500MB / секунда

Што се однесува до M.2? Каде доаѓа тоа?

Досега, објаснивме SATA и NVMe. Ова се два методи или протоколи, кои се користат за читање и запишување на податоци. Еден користи PCI-E (NVMe), а другиот не (SATA).

Уредот M.2 е едноставно термин за да се опише физичкиот облик на диск. Дискови M.2 се тенки, прикажани подолу. Дискови M.2 не се друг протокол како NVMe и SATA. Всушност, можете да добиете погон на M.2 кој користи или SATA или NVMe.

Еве го погонот M.2 со SATA конекција:

И тука е возење со M.2 со NVMe конекција:

Уредот M.2 не е побрз само заради неговиот формен фактор. Тоа е само обично случај дека M.2 дискови го користат NVMe протоколот, бидејќи тие веќе се поврзуваат преку PCI-E во секој случај.

Ако сте на пазарот за NVMe диск, само осигурајте се дека погонот на M.2 кој го гледате јасно го има NVMe во неговиот опис или наслов, а не SATA.

Резиме - дали треба да добиете SATA 3 или NVMe?

Ако надградувате од традиционален хард диск, и SATA 3 и NVMe ќе ви понудат спектакуларни подобрувања. NVMe е обично поскапо од SATA 3, што е проблем со оглед на стандардните SATA 3 SSDs веќе се доволно скапи.

NVMes навистина се корисни само за оние поголеми пренос на датотеки, па затоа, освен ако редовно не преместувате големи датотеки за уредување фотографии и видео или најдете многу на NVMe диск, може да се држите до стандардниот SATA 3 SSD, бидејќи можете добие многу поголема големина за иста цена.

Исто така, за игри, и NVMe и SATA 3 ќе понудат многу слични брзини на подигнување. И двајцата се толку брзи што другиот хардвер, како што се RAM и процесорот, завршуваат како тесно грло.

Се надеваме дека ова ја резимира разликата помеѓу SATA 3 и NVMe и го прави јасно како M.2 се вклопува во равенката.

Подолу е брз преглед на сето она што досега го покривавме.

  • M.2 - потенок формен фактор за дискови за складирање
  • NVMe - протокол кој овозможува читање и пишување на податоци преку PCI-E
  • SATA 3 - постар протокол кој обично не е толку брз како NVMe

Кои се вашите размислувања на оваа тема?

Пост SATA 3 vs M.2 vs NVMe - Преглед и споредба се појави прв на Онлајн Техника Совети.

поврзани со пост

Тагови

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.

Вратете се на почетокот копче