Таг: база на податоци

Како да инсталирате WordPress: 4 методите

WordPress е познат по тоа што е еден од најпопуларните софтверски опции за управување со содржини (CMS) достапни до денес. Една од главните причини за ова е затоа што WordPress е лесен за користење и ги задоволува потребите на речиси секој тип веб-сајт и бизнис. Инсталирање ...

Како да го поставите Riak KV база на податоци кластер на Ubuntu 18.04

Riak е дистрибуирана NoSQL база на податоци која нуди висока достапност, толеранција на грешки, оперативна едноставност и приспособливост. Riak е напишан во Erlang, а дел од производите на Basho кои обезбедуваат различна верзија, вклучувајќи Riak KV (Key-value), Riak TS (оптимизиран за IoT / Time Series) и Riak CS (Riak Cloud ...

Како да го конфигурирате WordPress да користи далечинска база на податоци

WordPress е најпопуларниот систем за управување со содржини (CMS) базиран на PHP и MySQL. Кога вашиот WordPress CMS расте во сообраќајот и имате надминато вашите тековни ресурси на серверот, професионалното решение е да ја хостирате вашата база на податоци на одделен сервер на бази на податоци. Со ова решение, вие ...

Креирај нов MySQL корисник и дозволи за грант во MySQL база на податоци

Во ова упатство ќе објасниме како да креираме нов корисник и да му доделиме дозволи на тој корисник во MySQL. MySQL е систем за управување со релациона база на податоци со отворен код (RDBMS) кој им овозможува на корисниците и апликациите да ги складираат, организираат и да ги превземаат своите податоци. Таа има пристап ...

Како да инсталирате фактура нинџа на Ubuntu 16.04

Како да инсталирате фактура нинџа на Ubuntu 16.04 Фактура Нинџа е веб-базиран софтвер со отворен код за фактурирање, плаќања, следење на време и многу повеќе. Можете да креирате Фактури на интернет во секунди, да комуницирате со платежни портали како Stripe, PayPal, WePay и други. Фактура нинџа може да ви покаже ...

Како да инсталирам MySQL 5.7 на Linux CentOS и Убунту

Како да инсталирате MySQL 5.7 на Linux CentOS и Ubuntu MySQL е систем за управување со релациони бази на податоци со бази на податоци развиен од корпорацијата Oracle. Изворниот код е издаден под GNU General Public License, и за сопственички, постои платено издание кое нуди дополнителни функции. MySQL ...

NoSQL бази на податоци може да ви бидат следната конкурентна предност

NoSQL бази на податоци нудат подобрени перформанси, поттикнуваат е-трговија иновации, може да бидат поевтини од другите опции и би можеле да го подобрат управувањето со големи податоци. На кратко, следната конкурентна предност на вашата e-commerce бизнис може да биде вашата база на податоци. Конкурентни предности се лизгави работи. На пример, пред неколку години ...

Инсталирај го phpMyAdmin на Ubuntu 16.04

phpMyAdmin е една од најпопуларните и најчесто користените алатки за управување со бази на податоци базирани на веб. Тоа е бесплатна и софтвер со отворен код PHP апликација која им овозможува на корисниците да управуваат со еден или повеќе SQL сервери за бази на податоци локално или на оддалечен сервер користејќи веб прелистувач (GUI). ...

Како да ги избришете ревизиите во WordPress

Редовно ги копирам моите живи WordPress сајтови назад кон мојот локален сервер. Не само што е дополнителна копија, но ми овозможува да се развивам локално со најнови содржини. Во последно време сум бил досаден на тоа како подуени WordPress бази на податоци се чини дека да се добие. А ...

Инсталирај Keepass Password Manager на Ubuntu Linux

Инсталирај го KeePass менаџерот за лозинки на Ubuntu Linux Systems. KeePass е слободен менаџер за лозинки со отворен код, кој ви помага да управувате со вашите лозинки на сигурен начин. Можете да ги ставите сите ваши лозинки во една база на податоци, која е заклучена со еден господар клуч или клуч ...

Како да инсталирате ownCloud 9.1 со Nginx и MariaDB на CentOS 7

Како да инсталирате ownCloud 9.1 со Nginx и MariaDB на CentOS 7 OwnCloud е серверски софтвер за синхронизација на податоци и споделување на датотеки со лесен за користење веб-базиран интерфејс кој е достапен под лиценца со отворен код. OwnCloud може да се инсталира на Linux или ...

Користете MAMP за да инсталирате WordPress на вашата локална машина

Ако сте програмер на WordPress тогаш веројатно знаете колку побрзо и полесно е да развиете тема или да создадете нова WP страница на вашата локална машина, наместо да го направите тоа на оддалечен сервер. Единствениот мал проблем со градење тема ...

Како да инсталирам и конфигурирам MongoDB на Ubuntu 16.04

Како да инсталирате и конфигурирате MongoDB на Ubuntu 16.04 MongoDB е NoSQL база на податоци која нуди високо-перформанси, висока достапност и автоматска база на податоци за скенирање. MongoDB е NoSQL база на податоци, така што не можете да користите SQL (структуриран јазик за пребарување) за вметнување и добивање податоци, и тоа ...

Како да ги следите докерските контејнери користејќи Графана на Убунту

Grafana е тастатура со богата метрика со отворен код. Тоа е многу корисно за визуелизација на големи податоци за мерење. Обезбедува моќен и елегантен начин за креирање, споделување и истражување на податоци и контролни табли од различните метрички бази на податоци. Поддржува широк спектар на графички опции ...

Како да инсталирате X2CRM на Ubuntu 16.04 VPS

Денес ние ќе ви покажеме како да инсталирате X2CRM на Ubuntu 16.04 VPS користејќи Apache-то веб-сервер и MySQL база на податоци. X2CRM е софтвер со отворен код за маркетинг, продажба и услуги на клиентите CRM апликација напојувана од лесен за користење работниот мотор и рамката за управување со процесот. Управувај ...

Креирај MySQL база на податоци и Корисник преку cPanel

Постојат различни начини да се креира MySQL база на податоци и корисник. Во еден од нашите претходни блог статии за администрација на MySQL база на податоци, ние опишавме како да креирате нова MySQL база на податоци и корисник преку командната линија, која е прилично лесна. Ако имате ...

SQL Server, База на податоци за наплата алатката: ПОПРАВКА коруптивни база на податоци

Голем број на организации користат SQL Server како релациона база на податоци за да ги зачуваат податоците од секојдневниот живот. Секоја SQL база на податоци е поврзана со два вида на датотеки со податоци, кои управуваат со вкупните објекти на базата на податоци и нивните поврзани податоци. Датотеките со податоци поддржани од SQL ...

XWiki инсталација во Linux

XWiki Xwiki е вики-базирани софтвер со отворен код, напишан во Јава, работи на контејнер на Servlet како Tomcat, Jboss итн. Кој ја користи релациона база на податоци за да ги зачува информациите. Во оваа статија ќе знаеме како да инсталирате Xwiki во Linux користејќи. WAR датотека што може да се користи за ...

FTP сервер со PureFTPd, MariaDB и Виртуелни корисници (вклучувајќи управување со квотата и пропусниот опсег) на CentOS 7.2

FTP сервер со PureFTPd, MariaDB и Виртуелни корисници (вклучувајќи управување со квотата и пропусниот опсег) на CentOS 7.2 Овој документ опишува како да инсталирате PureFTPd сервер кој користи виртуелни корисници од база на податоци со база на MySQL (MySQL компатибилен) наместо вистински корисници на системот. Ова е многу пореално и ...

Инсталирајте Open Web Analytics (OWA) на CentOS 7

Во денешната статија ние ќе инсталираме Open Web Analytics (OWA) на CentOS 7 VPS. Отворена веб анализи (OWA) е софтвер со отворен код за веб-анализатор кој можете да го користите за следење и анализа на тоа како луѓето ги користат вашите веб-страници и апликации. Напишано е во PHP ...