Таг: Debian

Конфигурирај го System Locale на Debian 9

Ние ќе ви покажеме како да ја конфигурирате локацијата на системот на Debian 9. Локалитетот на системот го дефинира поставувањето на јазикот и земјата за програмите што се извршуваат на вашиот систем и сесијата на школка. Можете да ги користите локалитетите за да ги видите времето и датумот, броевите, валутата ...

Како да инсталирате Зен кошничката на Дебиан 9

Зен кошничката е бесплатен е-трговија за управување со содржини со отворен код и платформа за количка. Софтверот е напишан на PHP програмскиот јазик и често се инсталира на Линукс под Apache / Nginx веб серверите, PHP и MySQL / MariaDB база на податоци за управување со системот, исто така познат како LAMP или LEMP стек. Зен ...

Отстрани ја командата add-apt-repository 'Грешка на Ubuntu и Debian

Ова брзо упатство ви покажува како брзо да ја поправите грешката за "додавање-apt-repository command not found" на Debian, Ubuntu и други дистрибуции на Linux базирани на Debian. Еден од многуте начини за инсталирање на софтвер на Ubuntu или Debian е да се користи PPA (личен пакет Архива). Ако сакаш …

Што е PepperFlash и како да започнете?

Што е PepperFlash и како да започнете? Флеш одамна е популарна алатка за многу дизајнери на веб-сајтови, бидејќи им овозможува да креираат сајтови со динамичен раб. Користењето на Flash Player е добро за вклучување на анимации и музика на вашиот сајт, со што ...

Како да инсталирате Nextcloud 14 на Дебиан 9

Nextcloud е самостојна апликација за споделување на датотеки која ви овозможува да ги зачувувате вашите податоци, како што се датотеки, контакти, слики, календари, вести и друго. Користењето Nextcloud за чување на вашите документи може да ја отстрани вашата потреба за користење на трети лица хостинг софтвер како Dropbox, Google Drive, iCloud. Во ова …

HPLIP 3.18.9 Објавено со Linux Mint 19, Debian 9.5 поддршка

HPLIP 3.18.9, HP развија драјвери за Linux за инк-џет и ласерски печатачи на HP, беше објавен денеска со новата Linux Distros и новата поддршка за печатачи. HPLIP 3.18.9 додаде поддршка за Linux Mint 19 и Debian 9.5. Исто така, постојат нови поддржани печатачи: HP PageWide 755dn HP PageWide ...

Инсталирајте го Moodle eLearning платформата на Debian 9

Moodle е флексибилен и моќен слободен систем за управување со курсот со отворен код и платформа за е-учење напишана во PHP и често се распоредува во Линукс под Apache / Nginx веб сервери со PHP и MySQL / MariaDB база на податоци за управување со податоци, исто така познат како LAMP или LEMP стек. Ова упатство ќе објасни ...

Како да инсталирате MongoDB на Дебиан 9

Во денешниот напис ќе ви покажеме како да инсталирате MongoDB на Debian 9. MongoDB е бесплатна и отворена база NoSQL документ-ориентирана база на податоци која е ориентирана кон платформата. Ги складира сите податоци во документи користејќи JSON формат (BSON) што ги прави податоците да бидат високо ...

Дистрибуцијата на 9.5 Linux Debian 'Stretch' достапна за преземање

Дебиан 9 "Stretch" беше издаден пред повеќе од една година - време навистина лета! Оттогаш, диво популарната дистрибуција на Линукс е преземена од безброј корисници. Денес, ослободувањето на "точка" на 5th станува достапно. Со други зборови, Debian Linux "Stitch" достигна важна пресвртница - верзија ...

Креирај онлајн социјална мрежа со Elgg на Debian 9

Во ова упатство, ќе ви покажам како да ја инсталирате и конфигурирате најновата верзија на Elgg на Debian 9 со цел да креирате бесплатна онлајн социјална мрежа. Елгг е слободен софтвер со отворен извор социјален мотор рамковен софтвер напишан во PHP програмскиот јазик. Елг ...

Користење на Flatpak на Ubuntu и други дистрибуции на Linux [Целосно упатство]

Инсталирањето на апликација во Linux е лесно како што е отворањето на Центарот за софтвер, пребарувањето и инсталирањето. Апликациите кои не се достапни во App Stores може да се инсталираат преку DEB или RPM пакетите. Некои од нив се достапни преку PPA (за Debian ...

Како да го поставите Nginx со поддршка за HTTP / 2 на Debian 9

Ние ќе ви покажеме како да го поставите Nginx со поддршка за HTTP / 2 на Debian 9. HTTP / 2 е голема ревизија на HTTP мрежниот протокол и нуди многу предности. Овозможувањето HTTP / 2 на Nginx работи на Debian 9 сервер, е прилично лесна задача ако внимателно ...

Како да креирате и избришете корисник на Debian 9

Во овој туторијал, ќе ви покажеме како да креирате и избришете корисник на Debian 9. Во почетниот сервер поставување, има само една корисничка сметка креирана и дека е "root" корисничка сметка. Овој корисник на root има највисоки привилегии и има ...

Дебиан Линукс 9.4 објавен и тука е како да го надградите

Проектот Debian GNU / Linux издаде ажурирана верзија на нејзината стабилна дистрибуција на Debian Debian 9 ("се протега"). Мора да го надградите за да добиете корекција за безбедносен проблем, бидејќи оваа верзија направи неколку прилагодувања за сериозното прашање пронајдено во верзијата на Debian 9.3. Дебиан е Unix-тип ...

Како да инсталирате Python 3.6.4 на Debian 9

Пајтон е интерактивен и објектно-ориентиран скриптен јазик. Тоа е еден од најпопуларните програмски јазици. Пајтон е програмски јазик за општа намена дизајниран да биде високо читлив. Тој користи англиски клучни зборови наместо интерпункција и исто така има помалку синтаксички конструкции отколку ...

Netrunner 18.03 "Idolon" дистрибуција базирана на Debian достапна за преземање

Како Windows 10 го продолжува својот тренд да биде подуени и збунувачки хаос (зајакнување, Мајкрософт!), Оперативните системи базирани на Линукс и понатаму се одлична алтернатива. Нема недостиг од одлични дистрибуции на Линукс од кои можете да изберете - Ubuntu, Fedora, Mint - не можете ...

Ажурирана верзија на Debian Linux 8 / 9 е објавена

Проектот Debian објави ажурирана верзија на Debian 9 (кодното име "stretch") и Debian 8 (кодното име "jessie"). Може да се добијат нови надградби само што ја извршува командата apt / apt-get. Од страницата за објава: Проектот Дебиан со задоволство го објави третото ажурирање на нејзината стабилна ...

Како да инсталирате и искористите алатката за следење на ефикасноста на Netdata на Debian 9

Netdata е бесплатна, отворена, скалабилна, дистрибуирана, реално време, перформанси и мониторинг на здравјето на оперативниот систем базиран на Linux. Netdata доаѓа со едноставни, лесни за употреба и проширливи веб-табла што може да се користи за визуелизација на процесите и услугите на вашиот систем. Ти можеш …

Како да инсталирате Liferay CMS на Debian 9

Liferay е слободен софтвер за управување со содржини со отворен код напишан во Јава и го користи MySQL за складирање на нивните податоци. Liferay е веб-базиран примена портал кој може да се користи за изградба на веб-страници и портали како збир на теми, страници и заеднички ...

Како да инсталирате ionCube Loader на Дебиан 9

IonCube е екстензија на PHP која може да се користи за декодирање на обезбедени криптирани PHP датотеки за време на извршувањето. Кодирачот IonCube се користи од продавачите на комерцијални PHP-програми за заштита на апликации и подигнувачот, кој го инсталиравме во ова упатство, потребно е да се стартува кодираниот IonCube ...