Таг: MySQL

Како да инсталирам MyWebSQL на Ubuntu 16.04

Во ова упатство ќе ви покажеме како да го поставите MyWebSQL на Ubuntu 16.04 серверот. MyWebSQL е бесплатен WYSIWYG клиент базиран на слободен софтвер со отворен код за управување со базите на податоци на вашиот сервер. Таа обезбедува едноставен и интуитивен интерфејс со изгледот и ...

Како да го конфигурирате WordPress да користи далечинска база на податоци

WordPress е најпопуларниот систем за управување со содржини (CMS) базиран на PHP и MySQL. Кога вашиот WordPress CMS расте во сообраќајот и имате надминато вашите тековни ресурси на серверот, професионалното решение е да ја хостирате вашата база на податоци на одделен сервер на бази на податоци. Со ова решение, вие ...

Креирај нов MySQL корисник и дозволи за грант во MySQL база на податоци

Во ова упатство ќе објасниме како да креираме нов корисник и да му доделиме дозволи на тој корисник во MySQL. MySQL е систем за управување со релациона база на податоци со отворен код (RDBMS) кој им овозможува на корисниците и апликациите да ги складираат, организираат и да ги превземаат своите податоци. Таа има пристап ...

Инсталирај го phpMyAdmin на Ubuntu 16.04

phpMyAdmin е една од најпопуларните и најчесто користените алатки за управување со бази на податоци базирани на веб. Тоа е бесплатна и софтвер со отворен код PHP апликација која им овозможува на корисниците да управуваат со еден или повеќе SQL сервери за бази на податоци локално или на оддалечен сервер користејќи веб прелистувач (GUI). ...

Како да инсталирате и конфигурирате Nextcloud на Ubuntu 16.04 со Apache

Nextcloud е сервис за складирање на облаци измислен од основачот на сопствени клубови. За разлика од другите популарни услуги, во овој случај можете да поставите сопствен систем за чување, на вашиот сервер. Nextcloud ви дава парична казна контрола врз пристапот до податоци, ја олеснува синхронизацијата на датотеката и овозможува споделување преку уреди. ...

Како да ја ресетирате администраторската лозинка на WordPress

WordPress е бесплатен и софтвер со отворен код за управување со содржини (CMS) базиран на PHP и MySQL кој можете да го користите за да креирате убава веб-страница. Од април 2016, WordPress се користи од повеќе од 26.4% од првите 10 милиони веб-страници ширум светот. Понекогаш веб-администратори на WordPress ...

Како да поставам MySQL кластер на Ubuntu

MySQL NDB Cluster го интегрира стандардниот MySQL сервер со мотор за складирање во кластери наречен NDB (Network DataBase). Во овој туторијал, ќе ви покажеме како да го поставите MySQL кластерот на Ubuntu 16.04 VPS. Ќе користиме вкупно 4 виртуелни сервери, ...

Изведување на топла бекап на MySQL бази на податоци со Percona XtraBackup на Ubuntu 16.04

Изведување на точни резервни копии на MySQL бази на податоци со Percona XtraBackup на Ubuntu 16.04 Percona XtraBackup е алатка со отворен извор за поддршка за MySQL. Ги поддржува сите MySQL вкусови како Percona Server, MariaDB, и (Oracle) MySQL. Percona Xtrabackup врши Hot Backup за MySQL. Топла резервна копија значи да ...

Инсталирај XWiki на Ubuntu 16.04 VPS

XWiki е бесплатна и со отворен код напредна вики софтверска платформа напишана во Јава. Таа работи на сервлетни контејнери како JBoss, Tomcat итн. Кој користи база на податоци како MySQL или PostgreSQL за складирање на нејзините информации. Постојат неколку начини за инсталирање на XWiki. Во ова упатство, ...

Како да инсталирам и конфигурирам MongoDB на Ubuntu 16.04

Како да инсталирате и конфигурирате MongoDB на Ubuntu 16.04 MongoDB е NoSQL база на податоци која нуди високо-перформанси, висока достапност и автоматска база на податоци за скенирање. MongoDB е NoSQL база на податоци, така што не можете да користите SQL (структуриран јазик за пребарување) за вметнување и добивање податоци, и тоа ...

Инсталирајте го Cockpit CMS на Ubuntu 16.04

Во оваа статија, ќе ви покажеме како да инсталирате Cockpit CMS на Ubuntu 16.04 VPS со PHP-FPM 7.0 и Nginx. Кокпит е софтвер со отворен код само-домаќин API-управувана содржина систем за управување (CMS) апликација напишана во PHP. Кокпитот ги складира податоците во базата на податоци SQLite, па така ...

Како да поставам MySQL репликација на CentOS

Во ова упатство ќе ви покажеме како да поставите основна репликација на MySQL на два CentOS 7 сервери, но истите чекори треба да работат на сите системи базирани на RPM. Ќе користиме два вида CentOS 7 виртуелни сервери за овој туторијал со следните IP адреси: ...

Како да инсталирате WeBid софтвер за аукција на CentOS

Во ова упатство, ќе ви покажеме како да инсталирате WeBid на CentOS 7 VPS со Apache, PHP и MySQL, инсталирани на неа. WeBid е софтвер за софтвер со отворен код напишан во PHP. Тоа е најдоброто решение за изработка на аукција веб-сајтови. Ова упатство ...

Автоматски инсталирај конфигурирај Nginx со php-fpm и еден од MySQL, PostgreSQL база на податоци

Оваа статија ќе им помогне на сите нас автоматски да ја инсталираме, конфигурираме Nginx со PHP-FPM, конфигурираме виртуелен домаќин и ќе ни овозможи да одбереме една од базите на MySQL или PostgreSQL. Имаме два сервера. CentOS7 и FreeBSD10. GIT репозиториум за кодови. За да преземете кодови од GIT складиштето ...

Инсталација и конфигурација на MySQL кластер во Linux

Забелешка: Оваа статија беше објавена од мене во "Списанието со отворен код за вас" - март 2016 издание. Откако поставив DHCP сервер, планирам да распоредим DNS сервер во нашата мрежа. Секогаш е подобра опција за вклучување на DNS и DHCP ...

Како да инсталирате Nginx, PHP и MySQL (LEMP Stack) на OpenSUSE Leap 42.1

Како да инсталирате Nginx, PHP и MySQL (LEMP Stack) на OpenSUSE Скокни 42.1 LEMP или Linux, Engine-x, MySQL и PHP е колекција на софтвер инсталиран на оперативниот систем Линукс за да ги придвижите и да работите на PHP базирани веб апликации брзата Nginx веб ...

Како да го поставите MySQL Master-Master репликација

Како да поставите MySQL Master-Master репликација Оваа статија ги консолидира информациите од неколку извори во форматот што го користам за поставување на MySQL Master / Master репликација. Убавината на Linux и софтверот со отворен код е дека постојат многу различни начини да се направи ова. Ве молиме погледнете го мојот ...

Инсталирајте WordPress со Nginx на openSUSE

Како што веќе знаете, WordPress е слободен систем за управување со содржини со отворен код (CMS) базиран на PHP и MySQL, кој можете да го користите за создавање на убава веб-страница, блог или апликација. Во оваа статија ние ќе го инсталираме WordPress со Nginx на openSUSE VPS. Затоа, следи ...

Како да инсталирате WikkaWiki на Ubuntu VPS

Во ова упатство ќе ви покажеме како да инсталирате WikkaWiki на Ubuntu 14.04 VPS. WikkaWiki е флексибилен, компатибилен со стандарди и лесен вики мотор софтвер напишан во PHP, кој користи MySQL база на податоци за складирање на страници. Лесно е да се постави и лесно да се ...

Како да ги прикажувам сите корисници во MySQL

Ова е вообичаено прашање што најмногу почетна MySQL корисници прашуваат. Ние го забележуваме преку интернет и на нашиот блог. Често се поставува прашањето, бидејќи постојат други MySQL команди за прикажување на информации за базата на податоци, на пример: SHOW DATABASES ќе ги прикаже сите ...