Таг: PHP

Како да инсталирате PHP 7.2 на CentOS 7

Ќе ви покажеме како да инсталирате PHP 7.2 на Линукс VPS кој работи CentOS 7 како оперативен систем. PHP е серверски јазик за скриптирање кој најчесто се користи за развој на веб, но исто така се користи како општ програмски јазик. PHP овластувања WordPress, ...

Како да (Сигурно) Додај код до functions.php во WordPress

Чистење на интернет за решенија за проблемите со WordPress неизбежно ќе ве однесе на сајтови кои ве замолат да внесете дел од кодот или другото во functions.php. Ако сте нови на WordPress, ова може да биде збунувачка работа. Стандардно, WordPress нема ...

Инсталирајте vnStat PHP на Ubuntu Desktop за почетници

vnStat PHP е добра алатка за следење на пропусниот опсег со веб интерфејс базиран на vnStat конзола. vnStat PHP може да ви покаже визуелен графикон и табела на час, дневно и месечно користење на пропусниот опсег. Може да го следи секој мрежен интерфејс што го користите (WLAN, LAN, итн.). Не ми треба MySQL ...

Како да поставите Nginx сервер блокови на Ubuntu и CentOS

Во ова упатство, ние ќе ви обезбедиме чекор по чекор инструкции за тоа како да поставите nginx сервер блокови на Ubuntu 16.04 VPS и на CentOS 7 VPS. Nginx серверот блокови често се користи за да се кандидира повеќе веб-сајтови на ...

Како да инсталирате WordPress со HHVM и Nginx на CentOS 7

Како да го инсталирате WordPress со HHVM и Nginx на CentOS 7 HHVM (HipHop Virtual Machine) е виртуелна машина со отворен код за извршување на програми напишани во PHP и Hack јазик. HHVM е развиен од Фејсбук, обезбедува најмногу карактеристики на тековната PHP 7 верзија. ...

Како да ја ресетирате администраторската лозинка на WordPress

WordPress е бесплатен и софтвер со отворен код за управување со содржини (CMS) базиран на PHP и MySQL кој можете да го користите за да креирате убава веб-страница. Од април 2016, WordPress се користи од повеќе од 26.4% од првите 10 милиони веб-страници ширум светот. Понекогаш веб-администратори на WordPress ...

Како да инсталирате PHP 7.1 како PHP-FPM и FastCGI за ISPConfig 3.1 на Debian 8 (Jessie)

Како да инсталирате PHP 7.1 како PHP-FPM и FastCGI за ISPConfig 3.1 на Debian 8 (Jessie) Конечната верзија на PHP 7.1 е достапна за преземање на Github и PHP огледала сега. PHP 7.1 е следната генерација на програмскиот јазик PHP, тоа е ...

Како да инсталирате ownCloud 9.1 со Nginx и MariaDB на CentOS 7

Како да инсталирате ownCloud 9.1 со Nginx и MariaDB на CentOS 7 OwnCloud е серверски софтвер за синхронизација на податоци и споделување на датотеки со лесен за користење веб-базиран интерфејс кој е достапен под лиценца со отворен код. OwnCloud може да се инсталира на Linux или ...

Инсталирајте го Orangescrum на Ubuntu 16.04 VPS

Orangescrum е слободен и софтвер со отворен код за управување со проекти и соработка, идеален за мали и средни бизниси. Со оваа апликација, можете лесно да креирате и управувате со вашите проекти, тимови, документи и задачи и да комуницирате со другите членови на тимот за вашите важни прашања. Orangescrum ...

Инсталирај MyBB на Ubuntu 16.04

Во денешниот напис ќе го инсталираме MyBB на Ubuntu 16.04 VPS. MyBB е многу популарен софтвер со отворен код, интуитивен и проширен форумски софтвер развиен со помош на PHP и MySQL. Со сè, од форуми до теми, мислења на лични пораки, пребарување на профили и репутација на предупредувања, ...

Како да инсталирате PostgreSQL и phpPgAdmin на Ubuntu 16.04

PostgreSQL или Postgres е моќен систем за управување со објектно-релациони бази на податоци (ORDBMS) со високи перформанси објавен под флексибилна лиценца за BSD стил. PostgreSQL е добро прилагоден за големи бази на податоци и има многу напредни функции. PostgreSQL е достапен за многу оперативни системи, вклучувајќи Linux, FreeBSD, Solaris и Microsoft Windows. PhpPgAdmin ...

Како да инсталирате SilverStripe CMS со Nginx на Debian 8 VPS

Во ова упатство ние ќе Ви обезбедиме чекор-по-чекор инструкции за тоа како да инсталирате SilverStripe CMS со Nginx на Debian VPS. SilverStripe е систем за управување со содржини (CMS) кој вклучува рамка за програмирање која ја користат развивачите на веб-страници за креирање и одржување на веб-страници ...

Како да инсталирате CMS за Backdrop со Nginx на Ubuntu 16.04 VPS

Во ова упатство ние ќе ви обезбедиме чекор-по-чекор инструкции за тоа како да инсталирате Backdrop CMS со Nginx на Ubuntu 16.04 VPS. Заднината CMS е софтвер со отворен код и лесен за користење Content Management System кој се користи за градење на атрактивни и професионални веб-страници. Осигурај се …

Како да инсталирате LAMP на Ubuntu 15.10

Во ова упатство ќе ви покажеме како да инсталирате и конфигурирате LAMP на вашиот Ubuntu 15.10 сервер. За оние од вас кои не знаат, LAMP претставува целосно опремен стек кој го содржи најпопуларниот веб сервер познат како Apache, најпопуларниот сервер за бази на податоци ...

Инсталирајте Open Web Analytics (OWA) на CentOS 7

Во денешната статија ние ќе инсталираме Open Web Analytics (OWA) на CentOS 7 VPS. Отворена веб анализи (OWA) е софтвер со отворен код за веб-анализатор кој можете да го користите за следење и анализа на тоа како луѓето ги користат вашите веб-страници и апликации. Напишано е во PHP ...

Како да инсталирате кошничка за Quick.Cart на CentOS 7

Quick.Cart е бесплатна и отворена кошничка за скриени кошнички напишана во PHP. Quick.Cart е многу едноставна, но сепак моќна трговска картичка и може да се инсталира и да работи на речиси сите Linux дистрибуции. Не бара SQL база на податоци и може да се инсталира ...

Користете PHP во WordPress текст графичка контрола

Некогаш сте се запрашале како да се добие PHP код кој работи во графичкиот приказ на WordPress? Постојат некои приклучоци таму што овозможуваат оваа едноставна функционалност, но зошто користете додаток, ако е толку лесно да се спроведе сами! Вие само треба да го внесете следниов ...

Како да изберете PHP рамка

PHP е еден од најпопуларните програмски јазици ширум светот, а неодамнешното издание на PHP 7 го направи овој серверски програмски јазик подобар и постабилен од било кога. PHP е широко користен во големите проекти. Фејсбук, на пример, користи PHP за одржување и креирање на нивните ...

Како да инсталирате Nginx, PHP и MySQL (LEMP Stack) на OpenSUSE Leap 42.1

Како да инсталирате Nginx, PHP и MySQL (LEMP Stack) на OpenSUSE Скокни 42.1 LEMP или Linux, Engine-x, MySQL и PHP е колекција на софтвер инсталиран на оперативниот систем Линукс за да ги придвижите и да работите на PHP базирани веб апликации брзата Nginx веб ...

Инсталирајте Habari со Nginx на Debian 8

Во ова упатство ќе ги покриеме чекорите потребни за инсталирање на Habari со Nginx на Debian 8 VPS. Habari е слободен и блог со отворен код мотор напишан во PHP, кој моментално ги поддржува MySQL, SQLite и PostgreSQL за позадината на базата на податоци. Тоа е издаваштво ...