Таг: unix

Како да додадете работа на КРОН во Линукс и UNIX

Вовед Cron работа се користи за распоред на команди кои треба да се извршуваат периодично. Можете да поставите команди или скрипти, кои постојано ќе работат во одредено време. Cron е една од најкорисните алатки во Linux или UNIX како оперативни системи. Работи на cron услугата (демон) ...

TLDR страници - поедноставена алтернатива на страниците на Unix / Linux

За Линукс страници Како што веројатно знаете, Упатствата страници, накратко машки страници, се онлајн-софтверска документација за Unix и Linux како оперативни системи. Првите актуелни страници беа напишани од Денис Ричи и Кен Томпсон во ноември, 1971. Човекови страници се напишани во ...

Како да инсталирате Geeqie прегледувач на слики на Ubuntu

Geeqie 1.2.3 - GTK + гледач на слики, организатор. Како да инсталирате Geeqie прегледувач на слики на Ubuntu 16.04, Ubuntu 15.04, Ubuntu 14.04, Ubuntu 14.10 и Ubuntu 15.10 Systems. Geeqie е лесен ГТК + прегледувач на слики за Unix како оперативни системи. Главни карактеристики на EXIF, IPTC и ...

Преземи опашки Linux 2.0 ISO CD / DVD

Реплика (Amnesic Incognito Live System) е издадена верзија 2.0. Тоа е дистрибуција на Linux фокусирана на безбедноста базирана на Debian, и е дизајнирана да ја зголеми приватноста и анонимноста на интернет. Ова издание поправа многу безбедносни проблеми, а корисниците треба да ги надградат што е можно поскоро. Што е толку посебно ...

Како да инсталирате TYPO3 7 со Nginx и MariaDB на Debian 8 (Џеси)

Како да инсталирате TYPO3 7 со Nginx и MariaDB на Debian 8 (Jessie) Ова упатство покажува како да инсталирате и конфигурирате веб-страница на TYPO3 (верзија 7) на серверот Debian 8 (Jessie) кој има Nginx инсталиран како веб сервер и MariaDB како сервер за бази на податоци. ...

Инсталирање на Nginx со PHP (како PHP-FPM) и MariaDB (LEMP) на Debian 8

Инсталирање на Nginx со PHP (како PHP-FPM) и MariaDB (LEMP) на Debian 8 Ова упатство ќе ви ја прикаже инсталацијата на веб-серверот Nginx на Debian 8. Nginx (изговорен "мотор x") е бесплатен HTTP-сервер со високи перформанси со отворен код. Nginx е позната по својата стабилност, богата функција ...

Како да го инсталирате Piwik со Nginx на Ubuntu 15.10

Како да го инсталирате Piwik со Nginx на Ubuntu 15.10 Piwik е водечка апликација за веб-аналитика со отворен код, таа е развиена за да обезбеди алтернатива на Google-аналитика. Piwik ви дава целосна контрола врз вашите податоци со своите функции за заштита на приватноста на корисниците и обезбедува убаво прилагодување ...

Како да инсталирате Concrete5 CMS на Ubuntu 15.04 / CentOS

Concrete5 е слободен систем за управување со содржини со отворен код објавен под MIT лиценцата. Таа е наменета за создавање и имплементирање на веб-страница прилично лесна за корисниците со минимум технички вештини. Таа е развиена во PHP програмскиот јазик што ги прави своите компоненти за интерфејс и структурата на сајтот ...

Инсталирајте го музичкиот плеер DeaDBeeF 7.0 на Ubuntu 15.10 и Ubuntu 15.04

Музички плеер DeaDBeeF за Linux Ubuntu Systems. Инсталирај го DeaDBeeF 7.0 музичкиот плеер на Ubuntu 15.10, Ubuntu 15.04, Ubuntu 14.04 и Ubuntu 14.10. DeaDBeeF е аудио плеер за GNU / Linux, * BSD, OpenSolaris, Mac OS X и други системи слични на UNIX. Има и DeaDBeeF за Андроид, што е ...

Како да го ажурирате CURL со CPanel на CentOS 7

CURL е едноставен модул кој ви овозможува да поврзувате и да комуницирате со различни типови на сервери користејќи различни типови на протоколи. Curl главно поддржува http, https, ftp, gopher, telnet, dict, датотека и ldap протоколи. Исто така, поддржува SMB, SMBS, IMAP, IMAPS, POP3, POP3S, RTMP, RTSP, ...

Како да инсталирате GNU Emacs во Ubuntu

GNU Emacs е напреден текстуален уредувач од GNU проектот. Тоа е растеглива и hackable од макроа. Самото име Emacs е акроним од Уредување на MACroS. GNU Emacs е добро познат како ривал на ви уредник од UNIX. Оваа статија воведува како да се инсталира и ...

Како да инсталирате Pimcore на Ubuntu

Во ова упатство, ќе ви покажеме како да инсталирате Pimcore на Ubuntu 14.04 VPS со PHP-FPM и Nginx. Pimcore е рамка за управување со содржини со отворен код, содржина и производ. Тој е брз, флексибилен и дизајнер и пријателски за развивачите. Овој водич треба да работи на други Linux VPS ...

Textreme е моќна програма за замена на текст за Windows

Textreme е програма за замена на текст за Microsoft Windows системите кои земаат стандардни автоматски функции за уредување на текст на следното ниво. Поголемиот дел од уредувачите на текст за Windows брод со основни опции за уредување текст и замена. Користете пребарување и замени, и неколку други функции ...

Вовед во внатрешната структура на Дебианскиот пакет

Меѓу придобивките од познавањето на структурата во внатрешноста на пакетот Debian е да се знае повеќе за системот. За оние кои не разбираат, пакетот Debian е архива од .deb архиви спакувани за семејниот систем Дебиан. Подоцна, во некои аспекти, ќе разберете како функционираат apt-get и dpkg. ...

Како да инсталирате LEMP на Ubuntu 14.04

Сите знаеме што е LAMP, нели? Тоа значи дека Linux, Apache, MySQL и PHP. Тоа беше традиционалниот оџак каде повеќето програмери ги изградија своите апликации во изминатата деценија. Сепак, на ова упатство ќе го замениме традиционалниот сервер MySQL со пријатна замена наречена MariaDB, ...

Конфигурирајте го Postfix за да го користите Gmail како е-пошта

Конфигурирај го Postfix за да го користиш Gmail како поштенско сандаче. Ако имаш Gmail сметка, можеш да го конфигурираш твојот MTA да ја препраќаш појдовната пошта преку Gmail. Ова ви дава корист од сигурноста на Gmail и стабилната инфраструктура, и ви дава едноставно средство за испраќање ...

Како да инсталирате PostgreSQL 9.5 на Убунту (12.04 - 15.10)

Како да инсталирате PostgreSQL 9.5 на Ubuntu (12.04 - 15.10) PostgreSQL е систем за управување со релациони бази на податоци, тоа е целосно компатибилен систем на бази на податоци од претпријатието класа со поддршка за складирани процедури во многу програмски јазици како што се Python, Java, C / C ++, Руби, Перл, па дури и со ...

Како да инсталирате вино 1.9.5 на Ubuntu системи

Вино (вино не е емулатор) за Линукс Убунту системи. Како да инсталирате Wine 1.9.5 на Ubuntu 15.10, Ubuntu 14.04, Ubuntu 14.10 и Убунту 15.10 системите. Виното им овозможува на корисниците на Линукс и Уникс да работат на Windows софтверот на нивните системи, преку софтверската библиотека на Winelib. Вино ...

Инсталирајте CachetHQ на CentOS 7

Во ова упатство ќе објасниме како да инсталирате CachetHQ на CentOS 7.1 VPS со MariaDB, PHP-FPM 5.6 и Nginx. CachetHQ е систем со статус на страница со отворен код кој се гради на врвот на Laravel 5. Овој водич треба да работи и на други Linux VPS системи, како и ...

Првиот 64 малку Малина Пи 3 објавен и тука се комплетните спецификации и цените

Новата верзија на Raspberry PI 3 објави и е неверојатно. Тоа е 10x перформанси на Малина Пи 1. Еве ги комплетните спецификации за новиот компјутер со големина на кредитна картичка 64. Fig.01: Малина Пи 3 - Модел Б - 64 Бит ARMv8 ...