Што е со огромниот калкулатор во Windows 10, Мајкрософт?

Мајкрософт го лансираше Октомври 2018 функција ажурирање за Windows 10 на октомври 2, 2018, но го ограничи рачни надградби на новата верзија.

Корисниците и администраторите кои веќе ја надминаа новата верзија, прочитајте зошто можеби ќе сакате да почекате со тоа, можеби забележале голем број промени што ги спроведе Microsoft.

Оние кои редовно го користат Калкулаторот, можеби биле шокирани од огромната големина на Калкулаторот во новата верзија на Windows 10.

Калкулаторот зазема поголем дел од екранот кога ќе се појави првично. Сликата од сликата подолу го покажува веднаш по лансирањето на мониторот 1920 × 1080 на компјутер со Windows 10 верзијата 1809.

гигантски калкулаторски прозорци 10

Додека големината може да работи во некои ситуации, кога само отворате калкулатор и ништо друго, или имате уред за допир и мал екран, во повеќето сценарија не функционира добро.

Ако сакате да го прикажете калкулаторот до друга програма, кажете една табела за Excel, веб-продавница за купување или Word документ, ќе сфатите дека ова не може да работи со стандардната големина на интерфејсот.

Мајкрософт не ја направи истата грешка што ја направи кога го објави оперативниот систем Windows 8. Оперативниот систем немаше опции за менување на големината на прозорците на апликациите кога беше лансиран, што значи дека сте заглавени со одредена големина на прозорец или дури и апликации со цел екран.

Корисниците на Windows 10 кои не им се допаѓаат на огромната големина на интерфејсот на Калкулатор може многу лесно да ја променат големината. Едноставно поместете го курсорот на глувчето над еден од рабовите на прозорецот и користете движење со влечење за да ја промените големината.

Ако ја промените големината на интерфејсот доволно, ќе забележите дека страничната лента Меморија и историја е скриена од интерфејсот и се заменува со икона што може да ја активирате за прикажување на историјата.

калкулатор стандардна големина

Калкулаторот се сеќава на новата големина на прозорецот, за среќа, така што е наполнета со новите димензии секогаш кога ќе ја стартувате на системот.

Затворање зборови

Не е јасно зошто Мајкрософт донесе одлука да го надува екранот на апликацијата Калкулатор во новата верзија на Windows 10. Други апликации не добиле ист третман во новата верзија на Windows 10.

Сега ти: Што е твоето преземање за ова?

Пост Што е со огромниот калкулатор во Windows 10, Мајкрософт? се појави прв на gHacks технологија вести.

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.