Windows 10 Совет: Како да се оневозможи повлечете и спуштете

Дејството на Drag-and-Drop е многу корисно и корисно кога управувате со датотеки преку File Explorer, но исто така може да доведе до катастрофа кога случајно сте ја преместиле папката на серверска апликација на мрежен уред на друга локација, што може да биде кошмар за закрепнете. И затоа во некоја околина погодното дејство е подобро оневозможено за да се избегнат ваквите инциденти.

Windows 10 не нуди графички интерфејс кој ќе ви овозможи едноставно да ја овозможите и оневозможите функцијата за повлекување и зачувување, но можете да го направите тоа преку подесување на регистарот. Благодарам Winaero за врвот.

Отворете го Уредувач на регистар и одете до следната локација на регистарот:

HKEY_CURRENT_USERCконтролен панелДесктоп

На десниот панел ќе најдете две вредности, DragHeight & DragWidth, кои ја дефинираат растојанието во пиксел што треба Повлечете датотеката со цел да се отпушти Капка дејство, стандардно со 4 пиксели. Со друг збор, промената на двете вредности со огромен број ќе го спречи Капка акција од случување, што во основа го оневозможува Повлечи и пушти акција воопшто.

Сепак, има недостатоци ако ги промените двете вредности на многу голем број. Ќе најдете дека е многу тешко и тешко да се движат сите прозорци наоколу на вашиот десктоп. Значи, изборот на вистинскиот број е важен тука. Можеби ќе треба да направите неколку тестови пред да се смирите.

Двоен-клик на DragHeigh и DragWidth, внесете поголем број по ваш избор, како што е 100, и притиснете Enter.

RegEdit - контролен панел - Desktop

Откако ќе завршите, одјавете се и влезете повторно со истата корисничка сметка за да направите промената да стапи на сила. Рестартирањето на процесот на Explorer може да функционира исто така, но ако не, обидете се да го најавите циклусот пред да се откажете.

Така можете да ја оневозможите функцијата "Повлечете-и-капка" на Windows. Работи само на Windows 10, но и на Windows 7 и Windows 8.1. Уживајте.

извор

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.