Верзија за 10 на Windows 1809: обрнете внимание на поставките за Чистење на дискот

Чистењето на дискот е корисна алатка интегрирана во Windows која корисниците можат да ја стартуваат за да ги избришат привремените датотеки и старите податоци за да ослободат простор за складирање.

Мајкрософт откри планови во последно време игнорирајте го Чистењето на дискот алатка во корист на слична функција интегрирана во апликацијата Settings на оперативниот систем Windows 10.

Компанијата го прошири Чистењето на дискот во Windows 10 верзија 1809, октомври 2018 ажурирање. Основната промена додава опција за Чистење на дискот за да ги избрише сите датотеки во папката Превземања на корисникот.

Забелешка: Мајкрософт го запре спроведувањето на новиот надградба за Windows 10 дена по нејзината првична достапност. Некои корисници објавија дека надградбата на новата верзија на Windows ги отстранила личните податоци од папката на корисничкиот профил.

Диск Cleanup и папката Превземања

преземања за чистење на дискот

Некои корисници и администратори на Windows сакаат да стартуваат со чистењето на дискот по успешните инсталации за надградба на функција за да ги отстранат трагите од претходната верзија на Windows и ослободете Гигабајти на просторот во процесот.

Самиот "Мајкрософт" сугерира да го користи алатката и други средства за ослободување на простор на дискот на уредите на Windows 10.

Опцијата за бришење датотеки во папката Превземања ги изненади некои корисници. Користи кои ги проверуваат сите опции за чистење на дискот без да одат преку нив еден по еден Откриени дека алатката ја избриша целата папка за преземања на системот откако ќе се кандидира.

WARNING: In Windows 10 1809 XCHARX Fall 2018 Update the Download folder was silently added to the Disk Cleanup tool list. IXCHARXve just wiped out my entire Downloads folder by mistake, because I used to select all the options in Disk Cleanup every time

Опцијата Преземање не се проверува во алатката Чистка на дискот или во апликацијата Settings. Корисниците треба активно да го проверат за да додадат расчистување на папката Превземања во процесот.

"Мајкрософт" додаде опции за да ја избрише папката Превземања во апликацијата Settings во претходните верзии на Windows 10, но ја додаде опцијата во алатката за чистење на дискот во верзијата 10 на Windows 1809.

Со други зборови: ако ја стартувате верзијата 10 на Windows 1809 или подоцна, проверете ги само опциите во апликацијата Поставки или Чистењето на дисковите што ви се потребни. Проверка на сите опции без проверка на нив ќе ги избрише датотеките во папката Превземања на системот.

Корисниците кои се погодени од бришење на датотеки може да користат софтвер за обновување на датотеки како Recuva да се добијат некои или дури и сите податоци вратени.

Сега ти: Колку е голема папка за преземања?

Пост Верзија за 10 на Windows 1809: обрнете внимание на поставките за Чистење на дискот се појави прв на gHacks технологија вести.

поврзани со пост

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.