Bagaimana Untuk Menghapus Pengguna Dalam Windows 10

Windows 10, seperti pendahulunya, membolehkan anda menambah berbilang pengguna ke satu sistem. Windows 10 tidak cuba untuk menyambungkan Microsoft ID ke akaun pengguna tetapi anda juga boleh menambah pengguna setempat. Malah, anda boleh menggunakannya Windows 10 sebagai pengguna tempatan dan tidak ketinggalan terlalu banyak. Yang berkata, apabila anda tidak lagi memerlukan akaun pengguna pada sistem anda, anda tidak sepatutnya membiarkannya. Akaun pengguna mengambil ruang. Jika akaun duduk terbiar maka pada dasarnya anda membuang ruang itu. Berikut adalah cara anda boleh memadam pengguna masuk Windows 10.

Padamkan Pengguna Dalam Windows 10

Buka aplikasi Tetapan dan pergi ke kumpulan tetapan Akaun. Pilih tab Keluarga & orang lain. Di sini, anda akan melihat senarai semua pengguna yang telah anda tambahkan ke sistem semasa.

Pilih akaun pengguna yang anda hendak alih keluar dan klik butang 'Alih Keluar' yang muncul di bawahnya. Anda mungkin diminta memasukkan kata laluan pentadbir. Jika butang Hapuskan tidak muncul, atau ia berwarna / tidak aktif, log masuk dari akaun pentadbir dan kemudian mencubanya.

Anda akan mendapat segera memberitahu anda bahawa semua data yang disimpan dalam akaun pengguna akan dihapuskan. Ini termasuk segala-galanya dalam dokumen, foto, muzik, dan lain-lain, perpustakaan untuk pengguna tertentu itu. Ia tidak akan memadamkan apa-apa lagi dan akaun anda sendiri tidak akan terjejas. Di samping itu, tiada apa-apa pada pemacu anda yang lain akan dipadamkan. Jika pengguna menyimpan fail ke pemacu D, ia masih akan berada di sana. Hanya fail dalam perpustakaan pengguna sendiri akan dipadamkan.

Klik Padamkan akaun dan data untuk mengalih keluar pengguna. Sebaik sahaja anda melakukan ini, tidak ada yang akan kembali. Data tidak boleh dipulihkan.

Batasan

Anda tidak boleh memadamkan semua akaun pengguna dari Windows 10 sekaligus. Sekiranya anda ingin mencipta pengguna baharu yang baru untuk diri sendiri, dan menghilangkan akaun pengguna lama anda, anda perlu membuat akaun baru dan memindahkan hak pentadbir kepadanya. Anda tidak boleh dilog masuk ke akaun pengguna yang anda cuba padamkan.

Sekiranya anda ingin memadam akaun semasa anda tetapi anda tidak mahu atau tidak mempunyai pilihan untuk menambah pengguna kedua, satu-satunya cara anda adalah untuk menetapkan semula Windows 10. Anda akan mempunyai pilihan untuk menyimpan semua fail anda tetapi aplikasi anda akan hilang dan anda akan bermula dengan pemasangan Windows baru dan akaun baharu.

Source

Sila tinggalkan balasan anda

Laman web ini menggunakan Akismet untuk mengurangkan spam. Ketahui bagaimana data komen anda diproses.