Belajar Tentang Perkongsian Desktop Ubuntu

Kongsi Desktop Ubuntu Linux anda menggunakan aplikasi Perkongsian Desktop. Perkongsian Ubuntu Desktop membolehkan akses jauh ke desktop. Anda boleh membiarkan orang lain melihat dan mengawal desktop anda dari komputer lain dengan aplikasi tontonan desktop. Konfigurasi Perkongsian Desktop untuk membolehkan orang lain mengakses desktop anda dan menetapkan pilihan keselamatan. Pengguna juga boleh membenarkan pengguna lain mengawal komputer anda dari jauh dengan memeriksa pilihan "Izinkan pengguna lain mengawal desktop anda".

Perkongsian Desktop Ubuntu

  • Dalam Dash, buka Perkongsian Desktop.
  • Untuk membolehkan orang lain melihat desktop anda, pilih Benarkan pengguna lain melihat desktop anda. Ini bermakna orang lain akan dapat cuba menyambung ke komputer anda dan melihat apa yang ada di skrin anda.
  • Untuk membolehkan orang lain berinteraksi dengan desktop anda, pilih Benarkan pengguna lain mengawal desktop anda. Ini mungkin membenarkan orang lain untuk menggerakkan tetikus anda, menjalankan aplikasi dan menyemak imbas fail pada komputer anda, bergantung pada tetapan keselamatan yang sedang anda gunakan.

Terdapat tiga kategori tetapan perkongsian desktop: tetapan perkongsian, keselamatan dan pemberitahuan.

Sahkan akses ke mesin anda

Sekiranya anda mahu memilih untuk membenarkan seseorang mengakses desktop anda, pilih Anda mesti mengesahkan setiap akses ke mesin ini. Jika anda mematikan pilihan ini, anda tidak akan ditanya sama ada anda mahu membenarkan seseorang menyambung ke komputer anda. Pilihan ini diaktifkan secara lalai.

Dayakan kata laluan

Untuk menghendaki orang lain menggunakan kata laluan apabila menyambung ke desktop anda, pilih Memerlukan pengguna memasukkan kata laluan ini. Jika anda tidak menggunakan pilihan ini, sesiapa sahaja boleh cuba melihat desktop anda. Pilihan ini dilumpuhkan secara lalai, tetapi anda perlu mendayakannya dan menetapkan kata laluan yang selamat.

Benarkan akses ke desktop anda melalui Internet

Jika penghala anda menyokong Protokol Peranti Gateway Internet UPnP dan ia diaktifkan, anda boleh membenarkan orang lain yang tidak berada di rangkaian tempatan anda untuk melihat desktop anda. Untuk membenarkan ini, pilih Router konfigurasi UPnP secara automatik untuk membuka dan memajukan port. Sebagai alternatif, anda boleh konfigurasi penghala anda secara manual. Pilihan ini dilumpuhkan secara lalai.

Tunjukkan ikon kawasan pemberitahuan

Untuk dapat memutuskan sambungan seseorang yang melihat desktop anda, anda perlu mengaktifkan pilihan ini. Jika anda memilih Sentiasa, ikon ini akan kelihatan tanpa mengira sama ada seseorang sedang melihat desktop anda atau tidak. Jika pilihan ini dilumpuhkan, ada kemungkinan seseorang menyambung ke desktop anda tanpa pengetahuan anda, bergantung pada tetapan keselamatan.

Belajar Tentang Perkongsian Desktop Ubuntu asalnya disiarkan Source Digit - Teknologi Terkini, Alat & Gizmos.

Sebarkan cinta

Sila tinggalkan balasan anda

Alamat email anda tidak akan disiarkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *