Intel Z390 Motherboard Overview: 50 + Motherboards analizohen

Që nga maji i këtij viti, detajet e chipsetit Z390 të Intel ishin me sa duket të rrjedhur aksidentalisht (apo ishte?). Dhe që nga ajo kohë, spekulimet kanë qenë të përhapura me atë që Intel ka bërë për mëngën e saj metaforike. Çdo herë që Intel lançon një gamë të re të procesorëve, duket se ka një chipset të ri mbështetës dhe me lëshimin e procesorëve të 9th të Intelit më vonë këtë muaj, kapujt e hapjes janë hapur në chipsetin e ri Z390. Inteligjenti i chipset më i fundit do të ofrojë lidhjen USB 3.1 Gen2, 802.11ac të integruar dhe një përditësim të firmware Intel Engine Management Engine.

Ky artikull është një punë në vazhdim e sipër kur mësojmë më shumë për të gjitha produktet. Ne tashmë kemi shumë informata, vetëm duke lustruar ato qoshe të çuditshme!

Disa karakteristika të reja, por shumë nga të njëjta?

Më herët këtë vit Intel lëshoi ​​aksidentalisht një përmbledhje të plotë të produktit Z390. Dhe ndërkohë që pastroi disa aspekte të udhërrëfyesit jo aq publik të Intel, ajo la pika të tjera të mjegullta dhe hapi hamendje në atë që Intel mund të zbatonte për ta bërë Z390 tërheqës për konsumatorët. Veçanërisht pasi disa kanë miratuar tashmë një prej tyre motherboardet aktuale Z370, e cila gjithashtu do të mbështesë CPU të reja.

Z390, Z370 dhe Z270 Krahasimi i Chipset
tipar Z390 Z370 Z270
Pikat Max PCH PCIe 3.0 24 24 24
Max USB 3.1 (Gen2 / Gen1) 6 / 10 0 / 10 0 / 10
Gjithsej USB 14 14 14
Portat maksimale SATA 6 6 6
PCIe Config x16
x8 / x8
x8 / x4 / x4
x16
x8 / x8
x8 / x4 / x4
x16
x8 / x8
x8 / x4 / x4
Kanalet e kujtesës (dyfish) 2 / 2 2 / 2 2 / 2
Mbështetja Intel Inteligjente e Intelit Y Y Y
Intel Rapid Storage Technology (RST) Y Y Y
Portet e Max Rapid Storage Technology 3 3 3
Integruar 802.11ac WiFi MAC Y N N
Intel Smart Sound Y Y Y
Mbështetja e integruar SDXC (SDA 3.0) Y N N
DMI 3.0 3.0 3.0
Mbështetja e Overclocking Y Y Y
Intel vPro N N N
Max Lanxhat HSIO 30 30 30
Intel Smart Sound Y Y Y
ME Firmware 12 11 11

Chipset Z390 është diçka e një lulëzimi vonë, në atë shokët e saj Cannon Point familja e çipeve të 14nm ishin së pari u lirua në prill. Si rezultat kur vjen puna te tiparet e përbashkëta të brezit të fundit të chipset, Intel ka treguar tashmë dorën e tij, veçanërisht me chipset Q370 pothuajse identik të korporatës. Asnjë më pak Z390 është ende një lëshim i rëndësishëm për kompaninë dhe për klientët e saj, pasi ai më në fund sjell këto karakteristika në një chipset që gjithashtu mbështet overclocking.

Në një nivel të lartë atëherë, pavarësisht nga pikëpamja juaj, shumica e gypave është e njëjtë për Z390 si çipet e fundit Intel të lartë. Pëlhura themelore ende ofron 30 I / O me shpejtësi të lartë (HSIO), të cilat pastaj konfigurohen dhe shpërndahen për të mbështetur veçori të ndryshme të tilla si portat USB, portat SATA dhe korsi PCIe. Për fat të keq, Intel nuk na ka dhënë një ndarje të alokimeve të shiritave HSIO për Z390, prandaj tani nuk dimë se cilat karakteristika ndahen mes të cilave korsi. Por ne e dimë se në total, deri në 24 e atyre korsi 30 mund të ndahen për PCIe. Edhe pse mbani në mend se backhaul në CPU është ende një lidhje XMIUM DMI, me është analoge me një lidhje PCIe 3.0 x3.0.

Ndërsa në aspektin e karakteristikave, Z390 sjell disa gjëra të reja në tavolinë që Z370 nuk ofroi. Ndryshimi më i madh për entuziastët ndoshta është mbështetja për portat USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps). Prodhuesit e motherboard do të duhet të përdorin korsi HSIO për të mundësuar portat USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps), me deri në gjashtë të mbështetur në Z390. Dhe përderisa ne nuk kemi atë hartë HSIO, është shumë e dukshme që Intel mbështet më pak porte Gen 2 se sa portat Gen 1 (10). Duke marrë një supozim të arsimuar këtu, si port 1 HSIO (8 Gbps) nuk është aq i shpejtë sa të ushqejë një port USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps), duket se prodhuesit e mobo do të duhet të përdorin korsi 2 HSIO për portën Gen 2. Cili do të thotë se hartat e bordit do të duhet të bilancojnë me kujdes se sa nga këto korsi të vlefshme janë ndarë në portat USB 3.1 Gen 2 kundrejt funksioneve të tjera, sepse këto porte më të shpejta nuk do të vijnë falas. Rrjedhimisht, unë pres që shitësit e bordeve të trajtojnë portat Gen 2 si një tipar premium, me vetëm ofertat më të mira anije që përdorin më shumë se dy.

Fizikisht, secila prej këtyre porteve mund të jetë në formën e një header të motherboard, një porti USB Type-A, ose një port USB Type-C. Ashtu si me implementimet e tjera të llojit C, kërkohet një ri-shofer për të zbatuar një port të tipit C, kështu që do të jetë një faktor tjetër në përdoruesit e bordeve të gurëve që përdorin kur caktojnë portet e tyre.

Intel Z390 Motherboard Overview: 50 + Motherboards analizohen

Shtesa tjetër e madhe dhe e mirëpritur për chipsetin Z390 është 2T2R 802.11ac Mbështetje Wi-Fi e integruar, duke lejuar komunikimin më të fundit të kanaleve të valëve 2 (160 MHz) dhe duke ofruar shpejtësi deri në 1733 Mbps. Përmirësimi i rrjetit pa tel të Intel-it gjithashtu sjell mbështetjen e integruar të Bluetooth 5, me standardin më të fundit që ofron dy mënyra më të gjata, si dhe mënyra më të larta të bandwidth-it.

Nën kapuçin, zgjidhja Intel Wi-Fi mbështetet në funksionën e saj të integruar të lidhjes, CNVi, e cila është në dispozicion në liqenin Gemini dhe çipet e Cannon Point. Kjo metodë shtyn blloqet e mëdha / të shtrenjta funksionale, të tilla si logjika, MAC dhe kujtesa, nga një modul standard Wi-Fi në chipset, duke lënë PHY dhe antenë në modulin RF të shokut (CRF) dhe lidh përmes CNVio interface nëpërmjet një slot të specializuar M.2. Faqja e internetit Intel në tipar thekson se ajo ka tre CRF të ndryshme të mundshme, të gjitha nën emrin e kodit 'Jefferson Peak':

  • La AC-9560 (moduli 2T2R, i vetmi vPro i aktivizuar CRF),
  • La AC-9462 (një modul 1T1R me mbështetje FIPS9), dhe
  • La AC-9461 (një modul me fund të ulët 1T1R).

Intel Z390 Motherboard Overview: 50 + Motherboards analizohen

Këto CRF-të nuk kushtojnë më shumë, kështu që jo çdo motherboard Z390 do të ketë mbështetje Wi-Fi. Një zbatim i plotë, duke punuar me Wi-Fi lehtë mund të shtojë $ 15 në koston e një motherboard; një çmim që disa përdorues nuk do të jenë të gatshëm të paguajnë, veçanërisht nëse tel nuk është një domosdoshmëri personale. Por në anën e rrokullisjes kjo është një rrugë më e lirë dhe më e lehtë për shitësit e bordeve që duan të shtojnë Wi-Fi, duke lejuar versionet Z390 të tabelave bazë Z370 të mbushura me karakteristika, të tilla si ASUS ROG Z370 Hero AC, që do të ndërtohet për më pak.

Gjithashtu në pllakën për çipet janë karakteristika si Modern Standby / Smart Connect, duke lejuar sistemet të përditësojnë emailin dhe të tilla, ndërsa në një gjendje gjumi të ngjashme me disa laptopë. Teknologjia e teknologjisë informatike të Intel po bën gjithashtu kërcim nga laptopë në desktop deshifrues falë chipsetit Z390. Kjo lejon zgjimin e zërit në një modalitet të ulët të energjisë, ashtu si një smartphone ose pajisje të lidhura që përdoruesi mund të telefonojë Cortana ose Alexa, ndërsa sistemi është në ekran ose Standby Moderne.

Në përgjithësi, në krahasim me çipet e mëparshme të serive Z, Z390 është përditësimi i parë i vërtetë dhe i rëndësishëm i silikonit të chipsetëve në një kohë. Megjithatë, dallimet janë të pakta; përdoruesit që tashmë kanë adoptuar chipsetin Z370 me procesorin Intel 8th Generation of Coffee Lake, padyshim nuk do të ndjejnë nevojën për të përmirësuar në një model Z390, sidomos kur portat USB 3.1 Gen 2 dhe Wi-Fi mund të shtohen me kartat PCIe. Në vend të kësaj, Z390 është përshtatur më shumë drejt ndërtimit të sistemeve të reja, veçanërisht atyre që bazohen në procesorët e rinj Core 9th Gen Core. Dhe edhe atëherë, për mundësitë më të lira ne po dëgjojmë se bordet Z370 do të punojnë me CPU të reja për aq kohë sa të instalohet BIOS i duhur.

Stack Z390 Current Product: 55 + Nënat e reja të zbuluara

Me prodhuesit e motherboard-it që dukeshin kruajtëse për të marrë bordet e tyre në treg - dhe nga natyra e lirimit aksidental të Intel, ata ndoshta kanë qenë të ulur në këto dizajne për disa kohë tani - ne kemi vënë së bashku një listë të plotë të shumicës së bordeve Z390 ne di për deri tani. Më poshtë është një total i 55 + tabelave të reja Z390 që fillojnë këtë javë, me më shumë që do të vijnë në një datë të mëvonshme, si NXTXXXXXXXXXX, .

ASRock: ka një total të modeleve të reja të 11, me debutimin e serialit të ri Phantom Gaming. Po ashtu, janë duke u rishikuar modelet e tyre të mëparshme Z370 Taichi, duke rezultuar në Z390 Taichi dhe pak më të lartë të spec Z390 Taichi Ultimate.

ASUS: ka stackën më të madhe të produktit Z390 në nisje, me një total prej bordeve të reja 17. Të përfshira në pirg produktin e tyre është një rifreskim i motherboard-it të tyre të lartë Maximus, si dhe gamën TUF Gaming dhe Strix që përbëjnë anën e lojrave. Seri Kryeministri ofron tre modele të reja me fokus në hyrjen e nivelit, ndërsa i ri WS Z390 Pro është projektuar për përdoruesit e prosumers dhe workstation.

EVGA: ka një palë modele të reja të përgatitura dhe të gatshme për chipset Z390. Por disponueshmëria aktuale dhe çmimi për të dyja janë ende të panjohura në këtë pikë.

Gigabyte: ka një pirg të ngjashëm me ASRock, me modele të reja 11 për të plotësuar lëshimin e procesorëve të rinj të Intel 9th. Z390 Aorus Xtreme anëtari ende nuk është shpallur zyrtarisht, por ka të ngjarë që në fund të tetorit ose diku në nëntor.

MSI: gjithashtu ka modele të reja 11 për Z390. MEG Z390 GODLIKE i ri duket i vendosur të jetë një shtesë interesante me përfshirjen e një karte të dedikuar për transmetim dhe kapje.

NZXT: është duke përgatitur një pasardhës të ri të shumë diskutuar N7 Z370, me N7 Z390 ri pritet të jetë në raftet e shitjes me pakicë në nëntor.

Supermicro: ka katër borde të markave të reja që nisin në chipsetin Z390, me shumë prej teknologjive të tyre të qëndrueshme në server-grade duke e bërë rrugën e tyre në bordet e konsumatorëve të bazuar në konsumatorë. Me interes të veçantë këtu, Supermicro P9Z390-PGW ka një chip PLX PEX8747 të dedikuar që lejon konfigurimin e kartave multi-grafike SLI me katër drejtime.

Z390 Motherboards në dispozicion në Launch (10 / 08)
Model Masat çmim
(Amazon)
çmim
(Newegg)
ASRock Z390 Pro4
ASRock Z390M Pro4
ASRock Z390 Extreme4
ASRock Z390M ITX / AC
ASRock Z390 Gaming Phantom SLI / ac
ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX / AC
ASRock Z390 Gaming Phantom 4
ASRock Z390 Gaming Phantom 6
ASRock Z390 Gaming Phantom 9
ASRock Z390 Taichi
ASRock Z390 Taichi Ultimate
ATX
mATX
ATX
Mini-ITX
ATX
Mini-ITX
ATX
ATX
ATX
ATX
ATX
$ 130
$ 130
$ 180
$ 150
$ 170
$ 190
$ 140
$ 200
$ 270
$ 240
$ 300
ASUS Kryeministri Z390-A
ASUS Kryeministri Z390-P
ASUS WS Z390 Pro
ASUS Kryeministri Z390M Plus
ASUS TUF Z390 Gaming Plus
ASUS TUF Z390 Pro Gaming
ASUS TUF Z390M Pro Gaming
ASUS ROG Strix Z390-E
ASUS ROG Strix Z390-F
ASUS ROG Strix Z390-H
ASUS ROG Strix Z390-Gaming
ASUS ROG Maximus XI Hero
ASUS ROG Maximus XI Hero WIFI
ASUS ROG Kodi Maximus XI
ASUS ROG Maximus XI Gene
ASUS ROG Maximus XI Formula
ASUS ROG Maximus XI Extreme
ATX
ATX
ATX
mATX
ATX
ATX
mATX
ATX
ATX
ATX
Mini-ITX
ATX
ATX
ATX
mATX
ATX
eATX
EVGA Z390 E errët
EVGA Z390 FTW
ATX
ATX
GIGABYTE Z390 UD
GIGABYTE Z390 Lojë me baste X
GIGABYTE Z390 Gaming SLI
Gaming GIGABYTE Z390M
GIGABYTE Z390 Aorus Elite
GIGABYTE Z390 Aorus Pro
GIGABYTE Z390 Aorus Pro WIFI
GIGABYTE Z390 Unë Aorus Pro WIFI
GIGABYTE Z390 Aorus Ultra
GIGABYTE Z390 Aorus Master
GIGABYTE Z390 Aorus Xtreme
ATX
ATX
ATX
mATX
ATX
ATX
ATX
Mini-ITX
ATX
ATX
eATX
iCraft Z390 ATX
MSI Z390-PRO
MSI MAG Z390M llaç
MSI MAG Z390 Tomahawk
MSI MPG Z390 Gaming Plus
MSI MPG Z390I Gaming Edge AC
MSIMPG Z390M Gaming Edge AC
MSI MPG Z390 Gaming Edge AC
MSI MPG Z390 Gaming Pro karboni
MSI MPG Z390 Gaming Pro karboni AC
MSI MEG Z390 ACE
MSI MEG Z390 GODLIKE
ATX
mATX
ATX
ATX
Mini-ITX
mATX
ATX
ATX
ATX
ATX
eATX
NZXT N7 Z390 ATX
Supermicro P9Z390-CG
Supermicro P9Z390-CG-IW
Supermicro P9Z390-CGW
Supermicro P9Z390-PGW
ATX
Mini-ITX
ATX
ATX

Gjatë faqes ne marrim një temë të mprehtë të vonesës, shpërndarjen e energjisë dhe pastaj kalojmë në analizën e çdo bordi që mund të gjejmë në ditën e nisjes.

Neni origjinale

Faqet Post

Lini një Përgjigju

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohet komenti juaj.